Antonín Scheibner, Amalie Scheibnerová
Text dotazu
Dobrý den. Hledám informace o osobě Antonín Scheibner a Amalie Scheibnerová. Oba jsou pohřbeni na Olšanském hřbitově. Antonín byl pohřben dne 9. 2. 1881 a Amalie dne 28. 5. 1884. Jsou ve společné hrobce s Vilémem Ringhofferem, průmyslníkem (1826–1885). Můžete mi prosím poradit, kde bych našel informace o výše psaných Scheibnerech? Děkuji za pomoc.
Odpověď
Dobrý den,
zmínku o Vámi uvedeném Antonínu Scheibnerovi a jeho ženě Amálii jsme nalezli v konskripcích, tedy pražských pobytových přihláškách, zveřejněných v digitalizované podobě na stránkách Národního archivu:
http://digi.nacr.cz/prihlasky2/?session=dc478322e7b3b1e7744544aba9b337db074aa5c75e22b87c18dae929ce04c6d1&action=image&record=1.
Antonín (Anton) Scheibner, je zde uveden jako penzionovaný c. k. vrchní poštovní kontrolor narozený v roce 1806 ve Vyškově na Moravě. Jeho manželka Amálie, rozená Ringhofferová, se narodila v roce  1816 v Praze, zemřela  26. května 1884. Dále je zde uveden i jejich syn  Adolf (narozen 1836, Praha), telegrafní úředník ve Vídni.
Konkrétní datum úmrtí Antonína Schreibnera je uvedeno zde:  http://amp.bach.cz/pragapublica/Zoomify.action?scanIndex=0&entityRef=%28%5En%29%28%28%28localArchiv%2C%5En%2Chot_%29%28unidata%29%29%28214551%29%29
Příslušnost k rodině Ringhofferů je z výše uvedeného zřejmá.
K historii rodu Ringhofferů přináší bližší informace kniha "Pražské hřbitovy. Olšanské hřbitovy", ve které se píše:
"Historie rodu Ringhofferů v Čechách sahá do roku 1769, kdy chudý kotlářský tovaryš František Ringhoffer přišel z Müllerdorfu, který ležel v tehdejších Uhrách, do Prahy. O rok později si pronajal malou dílničku a začal vyrábět varné pánve pro pivovary. Jeho syn Josef Ringhoffer (...) už měl malý závod a specializoval se na výrobu zařízení pro cukrovary a lihovary. Rozšířil také podnik o hamry v Kamenici u Jílového. (...) Ringhoffer brzy získal titul dvorního kovářského mistra. Od výroby měděného zboží a zařízení pro cukrovary přešla firma Ringhffer roku 1855 k výrově železničních vozů a později také tramvají." (více viz  heslo Martin Ringhoffer ve zmíněné publikaci ).
* SZABO, Miloš. Pražské hřbitovy. Olšanské hřbitovy I. & II. 1. vyd. Praha: Libri, 2010. 207 s., [8] s. barev. obr. příl. ISBN 978-80-7277-442-5.
Další informace k Antonínu Scheibnerovi a jeho ženě můžete nalézt v matričních zápisech (jména rodičů aj.). Digitalizované matriky Vyškova i Prahy jsou již volně dostupné na internetu: Acta Publica (Moravský zemský archiv Brno): http://actapublica.eu/hledej/, SOA Praha: http://ebadatelna.soapraha.cz/pages/IndexPage;jsessionid=5F8CC7ED9D7F9169749C0B88DEEF6A84?0
Obor
Informace o knihovně
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
09.10.2014 13:34
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu