Antonín Plhal
Text dotazu
Dobrý den,
chtěla bych zjistit něco o Antonínu Plhalovi. V lexikonu české literatury jsem ho nenašla, asi proto, že nepůjde o běžného spisovatele, psal spíše do časopisů, působil jako redaktor v prvorepublikové Davidově houpačce (tam je jednou koncem 20. let uveden i jako Antonín St. Plhal) a zřejmě i v Komárovi a Československém kurýrovi. Můžete mi poradit, kde bych o Plhalovi našla něco víc? Ještě bych se chtěla zeptat, jak dlouho bude Davidova houpačka v krameriu NK nedostupná, když 70 let, které nařizuje autorský zákon, už uběhlo?
Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
Antonín Plhal, narozen 13. 11. 1900 v Brně, politik, redaktor
-              redaktor periodika Proud : obrázkový týdeník; [vych. 1x týdně, v letech 1923-1955]
-              redaktor periodika Davidova houpačka : humoristická příloha Československého kurýra [vych. v letech 1926-1931]
-              řídil periodikum Obrana práce : orgán závodních politických organizací ČSL; Brno - výkonný výbor čs. Strany lidové; vych. 1947-1948, týdeník
-              publikoval v Lidové demokracii,  Národní obrodě nebo Hlasu.
-              politicky činný Československé straně lidové
O Antonínu Plhalovi jsme našli zmínky v následujících zdrojích:
Publikoval:
.              PLHAL, Antonín. Hlídka dělnicko-zaměstnanecká - A nyní od slov k činům. Národní obroda: ústřední orgán československé strany lidové. 1945, roč. 1, č. 105, 12. 9. 1945. s. 2
Součástí sloupku též informace o něm: "Tajemník Antonín Plhal, pověřený vedením agendy dělnicko-zaměstnanecké úřaduje pravidelně každý den odpoledne v době od 3-6 hodin v zemském sekretariátu Čs. Strany lidové v Brně, Běhounská 22."
http://kramerius4.nkp.cz/search/handle/uuid:be87ec10-7b02-11e8-be68-5ef3fc9bb22f
.              PLHAL, Antonín. Ohrožuje poměrné zastoupení jednotu ROH?. Hlas: orgán československé rady lidové. 1947, roč. 3, čís. 143, 21. 6. 1947, s. 1
http://kramerius4.nkp.cz/search/handle/uuid:f17f0af0-6d47-11e7-94b3-005056825209
O něm:
.              Plná pozornost ČSL akci Výstavba Ostravska. Lidová demokracie : orgán Československé strany lidové. 1950, roč. 6, č. 211, 8. 9. 1950, s. 2.
Zasedání užšího předsednictva ČSL 7.9. .. "Funkcí zapisovatele pro užší i širší předsednictvo strany byl pověřen náměstek generálního tajemníka Antonín Plhal."
http://kramerius4.nkp.cz/search/handle/uuid:16668c90-9bc9-11e6-89b1-5ef3fc9ae867
.              Lidový tábor. Našinec. 1934, roč. 70, č. 280, 8. 12. 1934, s. 4
Šestidenní škola pro výchovu občanstva, uspořádaná Okresní lidovou jednotou...
Přednášejí:.."Antonín Plhal, odb. tajemník z Moravské Ostravy".
http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/3380131
Redaktorská činnost:
.              KUBÍČEK, Jaromír, ed. Bibliografie periodik Jihomoravského kraje 1945-1965. 1. vyd. Brno: Univ. knihovna, 1975. 398, [2] s. Bibliografie a prameny k vývoji Moravy; sv. 2.
V této bibliografii je zmiňován A. Plhal jako redaktor týdeníku "Obrana práce : orgán závodních politických organizací ČSL; Brno - výkonný výbor čs. Strany lidové; vych. 1947-1948, týdeník; řídil Antoním Plhal s red. kruhem."
http://kramerius4.nkp.cz/search/handle/uuid:1ee9d1a0-e313-11e2-9439-005056825209
.              Davidova houpačka: humoristický týdeník. Brno: Václav David, 1926-1928. ISSN 1803-9480.
http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/21166998
Týdeník Davidova houpačka a jeho dostupnost z pohledu autorského zákona.
V rámci digitální knihovny Kramerius se zveřejňují výhradně volná díla, teda taková díla, u nichž uplynulo nejen 50 let od vydání, ale zároveň 70 let od smrti všech spoluautorů díla. V případě monografií je poměrně snadné zjišťování, kdy je dílo volné (většinou lze zjistit kdy autoři zemřeli, ev. další původci díla - ilustrátoři, editoři.). U periodik k jejich zveřejňování nedochází právě z důvodu komplikovaného ověřování osobních dat u všech přispěvatelů. V tomto případě se jedná o periodika ze 30. - 50. let 20. století a je tedy velice pravděpodobné, že většina autorů podmínku, že uplynulo 70 let od jejich smrti, nesplňuje. Bohužel tedy toto periodikum nebude v dohledné době zveřejněno.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
01.04.2019 08:00
Jan Pešula píše:
Pondělí 01.04.2019 23:10
Jsou to okrajové informace, ale možná by se dalo doplnit:
- Zřejmě mu vyšel medailon k 50. narozeninám s obrázkem v Lidové demokracii z 12.11.1950 na straně 4. Zkuste se tam podívat, možná najdete další životopisné údaje. Zdroj: Kartotéka Jaroslava Kunce, http://www.badatelna.eu/[…]/?zaznamId=764800&reproId=626647
- Jak již víme z odpovědi knihovny, narodil se 13.11.1900 v Brně. To nás přivádí k matrice narozených (Moravský zemský archiv, Matrika narozených Brno-Zábrdovice 17280, s. 254, http://actapublica.eu/[…]/?strana=132 ). Podle ní se narodil ve čtvrti Husovice krejčímu Josefu Plhalovi a jeho manželce Marii.
- Dalším hledáním zjistíme, že 30. dubna 1923 uzavřel na brněnské radnici civilní sňatek s úřednicí Josefou Šoulakovou. Rozvedli se 23. března 1950. Viz Moravský zemský archiv, Matrika oddaných Brno (městská rada) 17870, s. 302, http://actapublica.eu/[…]/?strana=43 .
- A ještě jedna svatba - tento civilní sňatek si 31. srpna 1929 nechali posvětit katolickou církví. Viz Moravský zemský archiv, Matrika oddaných Brno-Husovice 17486, s. 36, http://actapublica.eu/[…]/?strana=18 .
To je bohužel zatím vše. Možná mu vyšel nekrolog v Lidové demokracii (katalog: https://aleph.nkp.cz/F/?fun[…]00113650&local_base=SKC ), ovšem ta je zatím neúplně digitalizovaná a příslušné ročníky dostupné jen z referenčního centra Národní knihovny v Praze. Možná se o něm psalo i v dalším lidoveckém tisku, např. Důvěrník ( https://aleph.nkp.cz/F/?fun[…]06040708&local_base=SKC ), ale ten není digitalizovaný vůbec. Matriky zemřelých se předávají archivům 75 let po uzavření. Po 30 letech od úmrtí (což už pravděpodobně uplynulo) by Vám mohli podat přesné datum na matričním úřadě, ale to byste musela vědět, kde (ve které obci) se ptát. Do té doby bude nalezení informace zřejmě jen otázkou náhody a štěstí.
Ohledně Davidovy houpačky - zkuste třeba tento odkaz: http://www.digitalniknihovn[…]490a-11de-921d-000d606f5dc6 . Co píše NK o autorských právech je pravda, trvají 70 let od smrti autora. Většinu příspěvků v Davidově houpačce nejspíš napsal Václav David (1896-1948), který je od letošního ledna volný, další jsou anonymní či pseudonymní a tam platí 70 let od zveřejnění, pokud se autor do té doby veřejně nepřihlásí. Takže je to trochu šedá zóna - ale pro soukromé studijní účely s tím problém mít nebudete.
Přeji hodně zdaru v dalším výzkumu - a pokud něco zajímavého zjistíte, dejte vědět např. v této diskusi.
Poznámky:
- Václav David (1896-1948) v Kartotéce Jaroslava Kunce: http://www.badatelna.eu/[…]/?zaznamId=764545&reproId=601186
- Záznam časopisu Houpačka, popř. Davidova houpačka v souborném katalogu: https://aleph.nkp.cz/F/?fun[…]00107632&local_base=SKC
- Pravidla pro nahlížení do živých matrik: https://www.mvcr.cz/clanek/[…]h-knih-a-sbirky-listin.aspx
- Poněkud hraběcí rady, jak najít správnou matriku: https://www.pardubice.eu/[…]/
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu