Antonín Pelíšek
Text dotazu
Dobrý den, ráda bych Vás požádala, zda byste mi nemohli poradit s literaturou týkající se tématu mé bakalářské práce, která se zabývá Antonínem Pelíškem, konkrétně je tato práce orientovaná na jeho romány o osamělých mužích a zaniklými vesnicemi.
Předem Vám děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
k Vašemu dotazu na literaturu týkající se děl Antonína Pelíška jsme našli spíše články, převážně recenze.
Pro jejich dohledání jsou výborné báze Ústavu pro českou literaturu AV ČR (http://www.ucl.cas.cz/cs/databaze/bibliograficke-databaze), z nich Vám uvádíme vybrané příklady některých dohledaných článků:
* Hrdinové bílí a černí? / Antonín Pelíšek. In: Kmen. - Roč. 1, č. 36 (8.9.). - 1988. - S.11 pol
-> Člověk z pavilónu N. [novela] / Antonín Pelíšek. - České Budějovice, Jihočeské nakladatelství 1988. - 152 s.
[Polemika s recenzí: Vít David (Kmen č.32); též o recenzi: Vlašín Štěpán (Lidová demokracie 5.8.).]
* Lidem neutečeš. / Vladimír Píša. In: Rudé právo. - Roč. 69, č. 239 (10.10.). - 1988. - S.5 rec
[Recenze.]
* Talent více než slibný. / Božena Plánská. In: Jihočeská pravda. - Roč. 44, č. 225 (23.9.). - 1988. - S.8 rec
-> Člověk z pavilónu N. [román] / Antonín Pelíšek. - České Budějovice, Jihočeské nakladatelství 1988. - 152 s.
[Recenze; též recenze jeho knihy Rybí oko.]
* Podruhé výše? / David Vít. In: Kmen. - Roč. 1, č. 32 (11.8.). - 1988. - S.11 rec
[Recenze.]
* Citliví lidé to mají v životě těžké. : O krizích mladých manželství - rezignovaně i optimisticky. / Štěpán Vlašín
In: Lidová demokracie. - Roč. 44, č. 183 (5.8.). - 1988. - S.5 rec
[Recenze; též recenze románu: Mandát František, Facky do života.]
* Je lehké být dospělým? Podepsáno -bí-. In: Nové knihy. - Č. 38 (16.9.). - 1987. - S.1 rec
-> Rybí oko. [román] / Antonín Pelíšek. - České Budějovice, Jihočeské nakladatelství 1987. - 210 s.
[Recenze.]
* Svět z pohledu "rybího oka". Podepsáno (P). In: Jihočeská pravda. - Roč. 44, č. 183 (5.8.). - 1988. - S.8 rec
-> Rybí oko. [novela] / Antonín Pelíšek. - České Budějovice, Jihočeské nakladatelství 1987. - 210 s.
[Recenze.]
* Antonín Pelíšek. / Zdeněk Mráz. In: Jihočeská pravda. - Roč. 46, č. 268 (15.11.). - 1990. - S.4 med
-> / Antonín Pelíšek
[Medailón v cyklu Z galerie soudobých spisovatelů jižních Čech (nar.1.3.1952 Čes.Budějovice).]
* Jak zlikvidovat šéfa. / Vlado Ríša Podepsáno vr. In: Ikarie. - Č. 5 (květen). - 1994. - S.58-59 rec . - České Budějovice, Jih 1993 [Recenze; autoři Daňková Ilona, Mls Ivan, Pelíšek Antonín, Klimek Hynek.]
Další články lze dohledat v bázi ANL (http://aleph.nkp.cz/F/) - články z českých novin, časopisů a sborníků od roku 1991. Příkladem opět uvádíme:
* Kubát, Petr. "Vyděšení muži nám vyprávěli, že v noci málem uplavali i s postelí": bývalý redaktor jihočeské přílohy MF Dnes Antonín Pelíšek vzpomíná, jak při první vlně povodní vyjížděl do zatopených obcí a měst v kraji. Mladá fronta Dnes - Jihočeské vydání, 2012, 23(187). Jižní Čechy Dnes, s. B3. ISSN 1210-1168.
Pozn.: Recenze na: Pelíšek, Antonín. Povodeň. -- V Českých Budějovicích : Syndikát jihočeských novinářů, 2002
* Zimmelová, Lenka. Vyšly nové knihy o jižních Čechách. Mladá fronta Dnes, 2006, 17(272). Jižní Čechy Dnes, s. C4. ISSN 1210-1168.
Pozn.: Recenze na: Pelíšek, Antonín. --a po nás planina. -- České Budějovice : PENI, 2006. Berger, Jiří. Jihočeský kraj z nebe. -- Vyd. 1.. -- Plzeň : Starý most, 2006. -- ISBN 80-239-7961-2 (váz.).
Pokud byste měla zájem dohledat články také před rokem 1991, je možné využít klasickou tištěnou bibliografii "Články v českých časopisech", která je dostupná ve větších knihovnách, např. typu krajské. V NK ČR je bibliografie dostupná v Referenčním centru NK ČR (viz http://www.nkp.cz/sluzby/dulezite-odkazy/studovny/refc).
Vzhledem k tomu, že pan Antonín Pelíšek je redaktorem Mladé fronty, u převážné většiny novějších článků je jejich autorem (zjistíte vyhledáváním v bázi ANL), články o něm tedy nejlépe dohledáte zadáním jeho jména do předmětu dotazu.
Dále můžete využít volně dostupné internetové příspěvky, u nich je však třeba dbát na důvěryhodnost:
* http://www.v-art.cz/chudove_koreny/r01c01/net-party/niedl_pelisek.htm
Procházeli jsme také knihy, které se věnují českým spisovatelům (typu Slovník českých spisovatelů), ale bohužel Antonín Pelíšek zde uveden není.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
10.06.2013 08:42
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu