Antonín Bereck
Text dotazu
Dobrý den, prosím tímto o informaci o vojínu Antonínu Bereckovi * 9.11.1873 v obci Březolupy okr. Uh. Hradiště. Narukoval 1915, v roce 1916-1917 se po zranění doléčil v domácí péči a poté odjel na italskou frontu /Piava/ a jeho další osud je neznám. Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
pokud bojoval Váš předek na straně rakousko-uherské armády a na italské frontě padl, můžete k dohledání více informací použít seznam padlých "Verlustliste ausgegeben am ...", popřípadě seznam  hospitalizovaných osob "Nachrichten über Verwundete und Kranke ausgegeben am...". Tyto dokumenty jsou volně dostupné v digitalizované podobě v rámci  systému Kramerius Národní knihovny ČR:
http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/24625946
* http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/24665809
* http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/24597520
V systému je možné fulltextově vyhledávat. Pro vyhledávání  je třeba zadávat hledané výrazy v různých tvarech a pádech, při hledání dvou blízkých slov se používají uvozovky (např. "Berecka, Antonín"; "Antonín Berecka", "Antonína Berecka" apod.). Zápis padlých, zajatých či raněných vojáků je v listu povětšinou ve tvaru "příjmení, jméno".
Zběžným vyhledáváním se nám ovšem žádné údaje k osobě Antonína Berecka dohledat nepodařilo.
Načtení nekvalitního textu předlohy metodou OCR není  ovšem vždy spolehlivé.  Můžete tedy zkusit projít dané seznamy jednotlivě.
Bohužel ani zápis o narození (http://actapublica.eu/matriky/brno/prohlizec/9513/?strana=121 ) neobsahuje žádný přípis, který by další osud Vašeho předka naznačoval.
Pokud by Váš příbuzný patřil k legionářům, byl by uveden v databázi legionářů Vojenského ústředního archivu: http://www.vuapraha.cz/Pages/DatabazeVHA/DatabazeLegionaru.aspx
Osoba s příjmení "Berecka" zde ovšem není zastoupena.
Doporučujeme Vám obrátit se s dotazem na Vojenský historický archiv: http://www.vuapraha.cz/Pages/AdresyAKontakty.aspx , který dochované vojenské materiály archivuje. V současné době se ovšem archiv stěhuje. Činnost archivu je proto dočasně omezena.  V tomto případě můžete vyčkat na jeho znovuotevření či  spuštění  databáze "Padlých vojáků 1. světové války" (plánováno na tento rok). Více informací k pohybu českých vojáků na italské frontě by Vám mohli poskytnout i kolegové z Knihovny Vojenského historického ústavu: http://www.vhu.cz/, popřípadě se můžete obrátit též na Československou obec legionářskou: http://www.csol.cz/
Knihy o bitvě na Piavě:
* NEDOROST, Libor. Češi v 1. světové válce. 3. díl, Do hořkého konce. Vyd. 1. Praha: Libri, 2007. 299 s. ISBN 978-80-7277-327-5.
* FUČÍK, Josef. Piava 1918. Vyd. 1. Praha: Havran, 2001. 285 s., [8] s. obr. příl. Krok; sv. 1. ISBN 80-86515-05-2.
* ČEPELKA, Milan. Fronta v Dolomitech 1915-1917: příběhy, události, fakta, muzea války v přírodě, 1. světová válka v Dolomitech, minulost a dnešek na dávném frontovém území. 6., dopl. a rozš. vyd. [Lysá nad Labem]: M. Čepelka, 2011. 319 s. ISBN 978-80-260-0385- aj.
Viz Online katalog Národní knihovny ČR: http://aleph.nkp.cz/cze/nkc
Databáze legionářů a válečných hrobů:
* http://www.vuapraha.cz/Pages/DatabazeVHA/DatabazeLegionaru.aspx
* http://www.valecnehroby.army.cz/htm/5_0.html
Další zajímavé odkazy:
* http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10169695205-muj-deda-byl-vojak-valcil-na-piave/408235100021005/
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
25.07.2014 13:04
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu