Anton Pavlovič Čechov
Text dotazu
Dobrý den, zajímalo by mě, jak se lišil výklad děl
Antona Pavloviče Čechova (konkrétně třeba Strýčka Váni nebo Višňového sadu)
v dílech vydávaných před rokem 1989 a poté.. Tedy zda tehdejší režim
přikazoval v dílech tohoto dramatika zdůrazňovat jisté momenty či je
vykládat po svém (nebo dokonce zkreslovat), oproti dnešním, moderním
výkladům současných literárních historiků/odborníků. (Pokud tento dotaz
přesahuje možnosti této služby, prosím alespoň o stručnou odpověď či
doporučení nějakých monografií, článků nebo studií vydaných před rokem 1989
a poté, z nichž by byl rozdíl patrný). Děkuji a přeji hezký den
Odpověď
Dobrý den,
procházet knihy s výkladem děl A. P. Čechova je bohužel opravdu nad možnosti této služby. Níže Vám uvádíme knihy, které se věnují jeho postavě a dílu, vydané jak před rokem 1989, tak publikace novější. Nemůžeme vám však doporučit jednu konkrétní, kde lze najít případné "zkreslené" či "upravené" informace minulým režimem o jeho dílech.
Při procházení aspoň některých knih jsme narazili na některé ideově zabarvenější výklady, ovšem aby nedošlo k omylu je třeba je zasadit do širšího kontextu knihy.
Knihy vydané před r. 1989:
HERMANOVÁ, Eva; SVATOŇOVÁ, Ilja; TÁBORSKÁ, Jiřina; ZADRAŽIL, Ladislav. Čtvero setkání s ruským realismem : Příspěvky k dějinám rusko-českých literárních vztahů. 1. vyd.. Praha : ČSAV, 1958. 354.
* čtenáři s platným průkazem si mohou knihu objednat pro prezenční studuim prostřednictvím naskenovaného katalogu KATIF, na adrese http://katif.nkp.cz/Katalogy.aspx . Pro dohledání knihy použijte Generální katalog II/ HARTN-HOSOPDÁ/ HERMANA-HERRL/záložka č.173.
JERMILOV, V. Dramatik A.P. Čechov. 1. vyd.. Praha : Československý spisovatel, 1951. 275.
* záznam pro objednání knihy pro prezenční studium naleznete opět v KATUFu, http://katif.nkp.cz/Katalogy.aspx. GK II/ JEN - KANTO/ JEQ-JER/ záložka č. 503.
* v knize je např. na straně 141 psáno: "Nepochopíme Tři sestry, neuvidíme-li nesmírný, převratný význam této hry pro celou ideově tvůrčí cestu Čechova. Díla posledních let spisovatelova života...otvírala nové údobí v rozvoji Čechovovy tvorby, v údobí zbarvené atmosférou bezprostředně se blížící revoluce. Předčasná smrt přervala tento nejdůležitější proces, takže vidíme pouze počátek nového Čechova...." Str. 60:"Čechov byl umělcem "malých"obyčejných, ruských lidí, pohotových vždy k hrdinskému činu ve jménu pravdy, spravedlnosti,... .Život byl krutý a nespravedlivý k "malým lidem", klamal je, nestoudně vykořisťoval jejich smysl pro sebeoběť ve jménu vysokého cíle. V buržoasní společnosti jsou lidé přinucení dávat své nejlepší síly nicotnému, sobeckému štěstí malé menšiny."
A.P. Čechov 1860-1904 : 100. výročí narození : [Studie / Autor:] Julius Dolanský ; Bibliogr. [sest.] F[rantišek] H[ejl]. Ústí nad Labem : Kraj. knihovna Maxima Gorkého, 1960. [5] s.
* str. 2(3): "v povídce "Můj život" pronesl přísnou, ale spravedlivou obžalobu vládnoucí buržoazie, naduté a brutálně vyděračské vůči prostým dělníkům. ..."
CIGÁNEK, Jan. A.P. Čechov : [Monografie]. Překlady ukázek z Čechovova díla: Anna Zahradníčková a Bohumil Mathesius. 1. vyd.. Praha : Orbis, 1964. 197 s.
BOTURA, Mojmír a kol. Slovník ruských spisovatelů od počátků ruské literatury do roku 1917. 2., dopln. a opr. vyd.. Praha : Lidové nakladatelství, 1978. 357 s.
JÍŠA, Jan. A.P. Čechov - bojovník za krásu života. Praha : Orbis, 1954. 20 s.
* záznam knihy v KATIFu, http://katif.nkp.cz/Katalogy.aspx . GK II/JEN-KANTO/ JIRKO-JOE/ záložka č. 603.
Lidský talent : tvorba A.P. Čechova a její působení u nás. 1. vyd.. Praha : Univ. Karlova, 1989. 214 s.
Knihy vydané po roce 1989:
SEKERA, Jaroslav. Černý mnich : A.P. Čechov - osobnost a dílo. Vyd. 1.. Šenov u Ostravy : Tilia, 2002. 165 s. ISBN 80-86101-67-3
Jak čteme ruské klasiky : příspěvky z konference věnované 100. výročí úmrtí A.P. Čechova = [Kak my čitajem russkich klassikov :vystuplenija na konferencii, posvjaščennoj stoletnej godovščine so dnja smerti A.P. Čechova.
Sestavily Radka Hříbková a Marta Hrabáková]. 1. vyd.. Praha : Národní knihovna České republiky, Slovanská knihovna, 2005. 214 s. ISBN 80-7050-464-1
HRISTIC, Jovan. Čechov dramatik. Přeložil Dušan Karpatský. Olomouc : Votobia, 2003. 157 s. ISBN 80-7198-544-9
Slovník ruských, ukrajinských a běloruských spisovatelů. [Pod vedenim Iva Pospíšila zpracovali Galina Bumbálková ... et al.]. 1. vyd.. Praha : Libri, 2001. 680 s. ISBN 80-7277-068-3
Záznamy knih naleznete v online katalogu NKC, na adrese http://sigma.nkp.cz/F/ . Pro dohledání knih ve fondech V ostatních knihovnách v ČR můžete využít Souborný katalog ČR dostupný taktéž na http://sigma.nkp.cz/F/ . Do pole klíčových slov zadejte , např. Čechov, Čechov dílo, atd. Nalezené záznamy můžete dále upravovat pomocí funkcí "filtrovat, zpřesnit".
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
05.05.2008 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu