Antitrust
Text dotazu
Dobrý den,
Potřeboval bych nějaké informace o vzniku antitrustu v USA v letech
1880-1900?
Sehnal jsem jen několik stručných materiálů, které nejsou dostatečné.
Potřebuji to k napsání první části bakalářky.
Odpověď
Dobrý den,
uvádíme odkazy na internetové stránky Wikipedie, a několik bibliografických záznamů. Při hledání v různých databázích, rejstřících apod. je třeba hledat nejen jako antitrust (law), ale také Sherman (antitrust) act, competition law apod.
http://en.wikipedia.org/wiki/Competition_law http://en.wikipedia.org/wiki/Sherman_Antitrust_Act
V NK ČR je k dispozici tato kniha, která se této otázce zčásti věnuje:
The Antitrust Laws of the United States of America : A Study of Competition Enforced by Law / A.D. Neale ; With a Foreword by Abe Fortas. -- Cambridge : [s.n.], 1966. -- 16, 516 s.
Z báze Ebsco vybíráme dva články, bylo by však třeba hledat důkladněji (u obou je k dispozici pouze záznam a abstrakt, nikoli plné texty).
Mueller, Dennis C.: Lessons from the United States's antitrust history.
International Journal of Industrial Organization; Jun96, Vol. 14 Issue 4, p415, 31p Traces the changes in antitrust policy that have occurred and the concurrent shifts in thinking among economists on antitrust questions.
Appraisal of both the economic underspinning of the new learnings on antitrust matters and the changes in antitrust policy; Implications of the analysis for European antitrust policy.
ISSN: 0167-7187
May, James: THE ROLE OF THE STATES IN THE FIRST CENTURY OF THE SHERMAN ACT AND THE LARGER PICTURE OF ANTITRUST HISTORY.
Antitrust Law Journal; 1990, Vol. 59 Issue 1, p93, 15p Document Type: Speech
*SPEECHES, addresses, etc.
COLLEGE teachers -- United States
Centennial of Sherman Act in the U.S. Pattern of the historical interpretations of federal antitrust law; Relevance of antitrust history on the practice and thinking of antitrust enforcement; Nature and differences between early and modern antitrust analysis. ISSN: 6056
Základní přehled a hlavně odkazy k další literatuře najdete v nejrůznějších dějinách USA, encyklopediích atd., je dobré podívat se do knih věnovaných ekonomice, ekonomickým dějinám ale také obecným dějinám USA.
The growth of the American republic / Samuel Eliot Morison and Henrz Steele Commager. -- 1st ed.. -- New York : Oxford University Press, 1942. -- 2 sv.
The New Palgrave : a dictionary of economics / edited by John Eatwell, Murray Milgate, Peter Newman. -- Repr.. -- London : Macmillan, 1996. -- 4 sv. ; 25 cm (heslo antitrust policy)
The limits of liberty : American history, 1607-1992 / Maldwyn A. Jones. -- 2. Ed.. -- Oxford : Oxford University Press, 1995. -- 14, 727 s. : mp.
(obsahuje soupis literatury k příslušné kapitole).
rozsáhlejší soupis by již přesahoval do rešerše, což je placená služba.
Doporučujeme také dotázat se prostřednictvím této služby u knihoven ekonomického zaměření.
Obor
Ekonomické vědy, obchod
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
02.03.2009 11:53
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu