antiperspiranty
Text dotazu
dobrý den, je aluminum chlorohydrate obsažený v antiperspirantech zdraví škodlivý? existují i antiperspiranty, které ho neobsahují?
Odpověď
Dobrý den, v posledních letech se objevily domněnky, že může existovat souvislost mezi používání antiperspirantů a rakovinou prsu, tato zpráva je však řazena mezi poplašné. I České republice kolovaly e-maily na to téma, jejich znění najdete např. na serveru Hoax (http://www.hoax.cz/hoax/rakovina-prsu-pouzivanim-antiperspirantu/#deliverance) a také v řadě diskuzí na internetu.
Podle vyjádření odborníků nejsou známy žádné spolehlivé důkazy, které by tuto souvislost potvrzovaly. V článku "Nebezpečné deodoranty?" onkolog Bohuslav Konopásek z Onkologické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze uvádí, že většina onkologů vzhledem k neexistenci spolehlivých důkazů podobná tvrzení odmítá. Obdobně se v tomto článku vyjadřuje i doc. Jaromír Vachoušek z Centra pro nemoci prsu, podle kterého používání těchto přípravků ke vzniku rakoviny prsu nepřispívá.
Obdobně o tomto tématu mluví "E- mail straší ženy rakovinou z kosmetiky" i Dagmar Jírová, z Referenčního centra pro kosmetiku. V článku uvádí, že neexistují důkazy, které by toto tvrzení potvrdily. Všechna dosavadní šetření ukazují, že soli aluminia, které spotřebitelé považují kvůli e- mailu za nebezpečné, rakovinu prsu způsobit nemohou. Soli aluminia mají velkou molekulu a ta velmi obtížně penetruje do kůže, respektive nepenetruje vůbec. Navíc průniku k prsu brání několik dalších membrán. Soli aluminia jsou navíc v antiperspirantech přítomny pouze ve stanovené koncentraci, která je přísně kontrolována.
Některé přípravky neobsahující aluminium chlorohydrate jsou zmíněny i v níže uvedených článcích, další je možné nalézt na internetu, ve všech případnech jde o deodranty, nikoliv antiperspiranty:
* http://www.lekarna.cz/sanoflore-bio-deodorant-bez-aluminiovych-soli-50ml-17212521/
* http://www.lekarnaparizska.cz/vichy-deodorant-bez-aluminiovych-soli-stick-p-5990.html
* https://distrib.foreverliving.com/cms/downloads/Aloe_Ever_Shield_Deodorant_2
* http://www.pevnezdravi.cz/zbozi/bioderma-sensibio-deo-deodorant-roll-on-50ml-33199?idkategorie=138&idvyrobce=-1
* http://www.pevnezdravi.cz/zbozi/vichy-deo-roll-on-bez-aluminiovych-soli-50ml-31325?idkategorie=138&idvyrobce=-1
* https://www.weleda.cz/produkty/pece-o-plet-a-telo/deo/
* http://www.lekarna.cz/bioderma-sensibio-deo-deodorant-roll-on-50ml/
použité zdroje:
* http://www.mamo.cz/index.php?pg=aktuality&aid=160
* http://zpravy.idnes.cz/antiperspirant-muze-zabijet-hrozi-poplasny-e-mail-fw7-/domaci.asp?c=A071122_115541_domaci_jba
* ZÁVESKÁ, Dominika. Nebezpečné deodoranty? Instinkt. ISSN 1213-774X. 2008, Roč. 7, č. 28 (20080710) s. 48-[49].
* ŠKAPIKOVÁ, Šárka. E- mail straší ženy rakovinou z kosmetiky. Opavský a Hlučínský deník. 2008, roč. 8, č. 139 (14.6.2008), s. 11.
Pokud máte z používání těchto výrobků obavu, doporučili bychom Vám obrátit se s dotazem na odborná pracoviště, některá z nich byla výše jmenována a která Vám zajisté podají odborný výklad.
Obor
Chemie. Krystalografie. Mineralogické vědy
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
10.06.2009 10:36
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu