Antiperspirant s obsahem aluminia (Driclor)
Text dotazu
Prosím Vás o odpověď na moji otázku-pokud používám antiperspirant(Driclor-aluminium chloride hexahydrate 20%)je možný výskyt rakoviny prsu? A co řeknete tady k tomu?
Rizika při používání produktů obsahujíci aluminium (hliník)
Health Care Education Institute
MVS - Quality Management Consultants
Vystavením vlivu velkého množství aluminia vzniká náchylnost k různým zdravotním problémům: poškození centrálního nervového systému, demence a ztráta paměti, apatie a těžké třesení.
Výsledky laboratorních testů prováděných posledních pár let ukazují, že materiály obsahující aluminium vedou k rozvoji rakovinného bujení, a stejně tak poukazují na spojení mezi rakovinou prsu a materiály obsahující aluminium.
Sloučeniny aluminia mají na tělo stejný účinek jako ženský hormon – estrogen. Když aluminium prostupuje tělem simuluje vlastnosti tohoto hormonu. Následkem toho je narušeno přirozené fungování estrogenu - což může vést k rakovině prsu.
Aluminium může pronikat do těla skrz jídlo, dýchání nebo kůži.
Tento problém je mnohem závažnější u deodorantů a antiperspirantů obsahující velké množství aluminia, které může dostatečně jednoduše pronikat přes kůži.
Při používání těchto produktů obsahujících aluminium je riziko mnohem vyšší než při používání jiných produktů, protože:
• Jsou aplikovány do oblasti podpaží, která je velmi blízko prsům
• Sloučeniny aluminia obsažené v produktech zůstávají v těle několik hodin, což má za následek pokračující vystavování vlivu nebezpečné látky, když tato látka má možnost jednoduše prostupovat kůží do těla.
• Používáním deodorantů a antiperspirantů do podpaží, které jsme předtím zbavili ochlupení - vyholili (což samo o sobě není pro kůži tak škodlivé), dovolujeme nebezpečným materiálům ještě jednodušeji pronikat do těla a celotělního krevního oběhového systému.
Abychom se vyvarovali takovým rizikům v důsledku vlivu solí s aluminiem, je žádoucí přestat používat běžné produkty a začít používat produkty bez alumina, které jsou navíc mnohem účinnější v samotné prevenci před zápachem potu.
Dr. Vered Kaufman, CEO, MVS – Quality Management Consultants
Odpověď
Dobrý den,
myslíme, že se nemáte čeho obávat. Tato informace je zařazena mezi poplašné zprávy na serveru Hoax, který obdobné zprávy shromažďuje. Emaily na stejné, anebo podobné téma V České republice kolovaly a kolují, jejich obsah naleznete na webových stránkách: (http://www.hoax.cz/hoax/rakovina-prsu-pouzivanim-antiperspirantu/#deliverance) a také v řadě diskuzí na internetu.
Všechny  dosavadní šetření ukazují, že soli aluminia, které antiperspiranty obsahují  a spotřebitelé považují kvůli e-mailu za nebezpečné, rakovinu prsu způsobit nemohou. Soli aluminia mají velkou molekulu, jež velmi obtížně proniká kůží. Prs je navíc chráněn systémem několika dalších membrán. Navíc průniku k prsu brání několik dalších membrán. Soli aluminia jsou v antiperspirantech přítomny pouze v přesně stanovené koncentraci, která je přísně kontrolována.
Pakliže si chcete ověřit danou informaci ještě u odborné veřejnosti, mohu Vás odkázat na článek "Nebezpečné deodoranty?" od předního onkologa Bohuslava Konopáska z Onkologické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, dle něhož onkologové pro nedostatek důkazů podobná tvrzení odmítají. Ve stejném duchu se v tomto článku vyjadřuje i doc. Jaromír Vachoušek z Centra pro nemoci prsu.
V článku "E-mail straší ženy rakovinou z kosmetiky" také i Dagmar Jírová, z Referenčního centra pro kosmetiku uvádí, že neexistují důkazy, které by vztah mezi rakovinou prsu a solemi aluminia  potvrdily.
Použité zdroje:
* ZÁVESKÁ, Dominika. Nebezpečné deodoranty? Instinkt. ISSN 1213-774X. 2008, Roč. 7, č. 28 (20080710) s. 48-[49].
* http://www.mamo.cz/index.php?pg=aktuality&aid=160
* ŠKAPIKOVÁ, Šárka. E- mail straší ženy rakovinou z kosmetiky. Opavský a Hlučínský deník. 2008, roč. 8, č. 139 (14.6.2008), s. 11.
* http://zpravy.idnes.cz/antiperspirant-muze-zabijet-hrozi-poplasny-e-mail-fw7-/domaci.asp?c=A071122_115541_domaci_jba
Pokud Vaše obava trvá, obraťte se prosím na specializovaná pracoviště.
Obor
Lékařství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
10.12.2012 11:59
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu