antioxidační kapacita
Text dotazu
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, ve kterých knihách a časopisech je popsaná problematika stanovení antioxidační kapacity drobného ovoce metodami: DPPH, Folin a Ciocaltńs phenol reagent (celkové fenoly).
Děkuji za odpověd
Odpověď
Dobrý den,
k danému tématu jsme nalezli několik článků a knih v anglickém jazyce. I české (slovenské) výzkumy jsou prezentovány v anglickém jazyce viz např. příspěvek uvedený na konferenci Vitamins, Nutrition, Diagnostics 2009: L.Krížové a spol. "Antioxidant activity in small forest fruits". Abstrakt k příspěvku naleznete v publikaci:
* Vitamins, Nutrition and Diagnostics 9, Pardubice : Univerzita Pardubice, 2009.
Knihu, která by byla přímo zaměřená na danou problematiku, jsme v Online katalogu Národní knihovny ČR bohužel nenalezli (http://aleph.nkp.cz/cze/nkc) .
V rámci licencovaných online zdrojů Národní knihovny ČR je ovšem možné vyhledat některé zahraniční články (některé i v plném textu). Například v databázi EBSCO je možné nalézt mimo jiné následující texty:
* Antioxidant stability of small fruits in postharvest storage at room and refrigerator temperatures Jasenka Piljac-Žegarac, a, and Dunja Šameca. Food Research International Volume 44, Issue 1, January 2011, Pages 345-350. (plný text přes ScienceDirect)
* G. De Guidi, et al. "Antioxidant activity and phenolic content of strawberry genotypes from Fragaria x ananassa." Pharmaceutical Biology 47, no. 3 (March 2009): 203-208. Academic Search Complete, EBSCOhost (accessed June 20, 2011). (plný text přes Ebsco)
* Dragović-Uzelac, Verica, Zvonimir Savić, Ana Brala, Branka Levaj, Danijela Bursać Kovačević, and Ante Biško. 2010. "Evaluation of Phenolic Content and Antioxidant Capacity of Blueberry Cultivars (Vaccinium corymbosum L.) Grown in the Northwest Croatia." Food Technology & Biotechnology 48, no. 2: 214-221. Environment Complete, EBSCOhost (accessed June 20, 2011). (plný text přes EBSCO)
* J., Piljac-Žegarac, Belščak A., and Piljac A. "Antioxidant Capacity and Polyphenolic Content of Blueberry (Vaccinium corymbosumL.) Leaf Infusions." Journal of Medicinal Food 12, no. 3 (June 2009): 608-614. Academic Search Complete, EBSCOhost (accessed June 20, 2011). (bez plného textu)
* Hegedűs, Attila, Emőke Balogh, Rita Engel, Béla Zoltan Sipos, János Papp, Anna Blázovics, and Éva Stefanovits-Bányai. 2008. "Comparative Nutrient Element and Antioxidant Characterization of Berry Fruit Species and Cultivars Grown in Hungary." HortScience 43, no. 6: 1711-1715. Academic Search Complete, EBSCOhost (accessed June 20, 2011). (bez plného textu)
* VILDAN UYLAŞER, et al. "Phenolic Content and Antioxidant Activity of Raspberry and Blackberry Cultivars." Journal of Food Science 75, no. 4 (May 2010): C328-C335. Academic Search Complete, EBSCOhost (accessed June 20, 2011). (plný text přes EBSCO)
Licencované online databáze Národní knihovny jsou přístupné pro registrované uživatele Národní knihovny ČR v budově knihovny či přes vzdálený přístup:
* http://www.nkp.cz/pages/page.php3nazev=Licencovane_online_databaze&submenu3=104
K vyhledávání vhodné zahraniční literatury k tématu je možné použít souborný katalog WorldCat: http://www.worldcat.org/ či Google books: http://books.google.com/ . Pro ukázku uvádíme některé vyhledané tituly:
* Shahidi, Fereidoon, and Chi-Tang Ho. 2007. Antioxidant measurement and applications. Washington, DC: American Chemical Society.
* Jongen, Win. 2003. Fruit and vegetable processing. Boca Raton (Fla.): CRC Press.
* Rosa, Laura A. de la, Emilio Alvarez-Parrilla, and Gustavo A. González-Aguilar. 2010. Fruit and vegetable phytochemicals: chemistry, nutritional value and stability. Oxford: Wiley-Blackwell.
Dostupnost vybraných publikací v České republice je možné prověřit přes Souborný katalog ČR: http://aleph.nkp.cz/cze/skc (dostupnost periodik přes Souborný katalog ČR- Seriály: http://aleph.nkp.cz/cze/skcp ) či Jednotnou informační bránu: http://www.jib.cz/ .
Pokud není daný titul dostupný v České republice, můžete ve vaší knihovně zažádat o mezinárodní meziknihovní výpůjční službu a knihu či její část ve formě kopií si zapůjčit či získat ze zahraničí (viz http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_ms_ctenar.htm , http://www.knihovny.cz/sluzby/175-meziknihovni-sluzby )
Obor
Chemie. Krystalografie. Mineralogické vědy
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
06.10.2011 14:09
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu