antická filozofie a filozofie 20. století
Text dotazu
Dobrý den,prosím chtěla bych vědět jaký je rozdíl
mezi antickou filozofii a filozofii 20 st.Děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
kolébka západní filozofie se nachází v řeckých koloniích na pobřeží Středozemního moře - tedy antická filozofie. Zde panoval čilý obchod, který kromě blahobytu s sebou přinesl také znalosti jiných národů (matematika, astronomie, kalendář, apod.). Znakem této doby je také počínající přechod od panství aristokracie k jiným politickým útvarům (tyrannis, demokracie) či nová duchovní orientace známá jako "od mýtu k logu" - objasnění namísto božstev přichází pomocí hledání přirozených, racionálních principů, jimiž lze vyložit uspořádání a postavení člověka.
Mezi základní rysy antické filozofie patří:
* otázka prapůvodu (arché) a prazákonu (logos) světa, s čímž souvisí hledání základu jednoty.
* témata spjatá s pojmem aléthéia (neskrytost), kam patří bytí, pravda a pravé poznání.
* úvahy o přirozenosti člověka a jeho mravní určení:povaha duše, dobro a ctnost.
Antickou filofii lze také členit na epochy:
1) Presokratické období - přírodní filozofie Miléťanů, pythágorejská škola, Herakleitos, mladší filozofové přírodní a atomisté. Zpravidla se k presokratikům řadí i sofisté, ti však soustředí svůj zájem na člověka a společnost.
2) Klasické období - hlavními mysliteli jsou Sokrates, Platon a Aristoteles, kdy předchozí je vždy učitelem následujícího. Sokrates platí za zakladatele autonomní etiky a soustředil se na její základní otázky. Platón řeší problematiku, kterou nastolil Aristoteles a presokratici v rámci nauky o idejích a o duši.
Aristotela lze pokládat za zakladatele systematicky a vědecky založené filozofie, která se snaží obsáhnout všechny roviny lidského vědení.
3) Hellenistická filozofie - má dvě základní větve: stoická a epikurejská.
Obě přesunují důraz na etiku.
4) Skepticismus - pochybování nad doktrinální výstavbou filozofie.
5) Eklekticismus - obhajuje sloučení různých filozofických nauk.
6) Novoplatónismus
Již v pozdní Antice se utváří křesťanská filozofie (Augustinus a patristika), která se obvykle přiřazuje již ke středověku.
Typickým rysem 20.stolem je ohromný rozmach poznatků v technice a přírodních vědách, které přináší zcela nové objevy - teorie relativity a kvantová fyzika, evoluční teorie biologie či Freudova psychoanalýza. Filozofie je tímto vývojem dotčena různými způsoby:na jednu stranu tvoří metody a poznatky moderní logiky základ pokroku ve vědách a technice; na druhou stranu se přírodní vědy stávají měřítkem a objektem filozofie. Filozofie 20.stol. je těsně spjata s "obratem k jazyku", jakožto předmětu filozofie.
Nejvyšším cílem bylo vytvoření ideálního, tj. naprosto jasného jazyka - toto se stalo hl. tématem např. Vídeňského kruhu.
Jiné směry se zaměřují na člověka a jeho život, např. konkrétní žití představuje středobod filozofie existence. Ta navazuje na Kiekergaarda a jejími představiteli jsou především Jaspers, Sartre a Camus.
Fenomenologie založená Husserlem chce návratem k vnitřním procesům zajistit novou jistotui o podstatě věcí a člověka.
Je třeba také nezapomínat na marxismus, který se stává nosníkem společenských změn. Marx a Mao na jeho základě vyváří nové systémy vlády a hospodaření.
Mezi další směry patří hermeneutika, která se obrací ke všem výrazovým formám individuálního a společenského jednání.
Jak tedy můžete vidět z výše uvedeného, filozofie obou období se významně liší. Je to samozřejmě dáno především dobou. V Antice mluvíme o zrodu filozofie, je tedy logické, že antičtí filozofové se budou zajímat o původ a vysvětlení základních principů, jevů a skutečností. Oproti tomu 20. století má za sebou vývoj společenosti a myšlení nejen 20ti předcházejících století a tomu samozřejmě odpovídá i filozofie. Ta se vedle oborů logiky, techniky či jazyka promítá i do postoje k člověku a otázkám bytí.
Toto je pouze stručný a obecný náhled do dvou odlišných dob filozofie. Pro podrobnější přehled Vám doporučujeme nahlédnout do některých z uvedených knih. Literatury filozofie je samozřejmě mnohem více, ve výběru jsme se zaměřili především na Antiku a 20. století:
* KUNZMANN. Peter. Encyklopedický atlas filosofie.Praha : NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 2001. 265 s. ISBN 80-7106-339-8.
* ASMUS. V.F. Antická filozofie. Vyd. 1.. Praha : Svoboda, 1986. 542 s.
* RICKEN, Friedo. Antická filosofie. 2. vyd.. Olomouc : Nakladatelství Olomouc, 2002. 230 s. ISBN 80-7182-134-9.
* MACHOVEC, Dušan. Dějiny antické filosofie. 1. vyd.. Jinočany : H & H, 1993. 187 s. ISBN 80-85467-62-3.
* SCHMIFINGER, Heinrich. Filosofie 19. a 20. století. III, Filosofie života a filosofie existence. Vyd. 1.. Praha : OIKOYMENH, 2009. 523 s. ISBN 978-80-7298-177-9.
* SYLLABA, Theodor. Dějiny politických filozofií : (politické filozofie od antiky do konce 20. století). Vyd. 1.. Hradec Králové : Gaudeamus, 2005. 304 s. ISBN 80-7041-055-8.
* CORETH, E. (ed.). Filosofie 20. století. 1. vyd.. Olomouc : Nakladatelství Olomouc, 2006. 255 s. ISBN 80-7182-209-4.
Tyto a mnohé další tituly můžete nalézt v online katalogu NK ČR (http://aleph.nkp.cz/F) , případně v online katalogu SKC (Souborný katalog ČR umožňující vyhledat dokument v českých knihovnách).
Obor
Filozofie a náboženství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
27.01.2011 15:29
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu