Anti-opresivní přístup v supervizi
Text dotazu
Co je podstatou anti-opresivního přístupu v supervizi?
Odpověď
Dobry den,
antiopresivni pristup (antidiscriminatory/antioppresive aproach) je postup uzivany v socialni praci, jenz reaguje na systemove zneuzivani urcitych skupin (at uz jeho zdrojem jsou rasove predsudky, predsudky tykajici se pohlavi, socialniho postaveni, sexualni orientace, moznosti lidi s postizenim aj.). Jednim z ukolu antiopresivniho pristupu je analyze zdroju a forem utlaku, navrhovani reseni techto situaci s pokud mozno aktivni ucasti tech, kterych se vec tyka. Antiopresivni perspektiva je nutna i pri pripadove praci. Je stezejni, aby si supervizor uvedomil strukturalni nerovnosti, jez existuji ve spolecnosti a aby vedel, jak systematicky utlak funguje v zivotech klientu, kteri patri k socialne znevyhodnenym skupinam. Podstatne je, aby terapeut pracoval s klientem jak na individualni, tak i na strukturalni hladine. Nejznamnejsim teoretikem antiopresivniho pristupu je P. Freire, ktery sve pokusy o zlepseni situace chudych brazilskych farmaru nazval "pedagogikou utlacovanych".
Pro ziskani vice informaci o antiopresivni praxi doporucuji knihu:
Integrativni pristupy k supervizi. Praha: Triton, 2004.
Zdroje:
Matousek, O.: Slovnik socialni prace. Praha: Portal, 2003
Dhillon - Stevensova, H.: Anti - opresivni praxe v superviznim vztahu. In: Carroll, M. - Tholstrupova, M. (ed.): Integrativni pristupy k supervizi. Praha: Triton, 2004. s. 205-216
Obor
Psychologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
24.10.2007 11:26
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu