Antarktida, Tábor - etymologie, výklad
Text dotazu
Dobrý Den, žádám Vás o informace, které by mi dopomohly dozvědět se původ názvu kontinentu Antarktida a města Tábor. Vřele děkuji
Odpověď
Antarktida = oblast zhruba vymezená jižním polárním kruhem. Název odvozen z řeckého "naproti Arktidě", tj. "naproti Severu". (Příruční slovník naučný. D.1. Praha, 1962)
Tábor (Thabor) původně jméno hory kuželovitého tvaru (arabsky Džebel et-Túr), vysoké 562 m, vzdálené asi 10km od Nazaretu. Hora je historicky velmi významná, připomíná se na několika místech Starého zákona, např. v knize Soudců. Odehrála se tu mj. bitva mezi vojskem vedeným Barakem a Deborou s oddíly kananejských, vedených Zizarou. Vykopávky dokládají velmi stará opevnění z různých období. Náhorní rovina byla místem kultovních obřadů. Podle tradice z 2.st. po Kr. byla pokládána za místo proměnění Páně. Biblické jméno Tábor rychle zdomácnělo a zlidovělo; z něj se vyvinulo slovo obecné tábor = ležení (vojska).
(Biblický slovník. D-2. Praha, 1992; Profous, Antonín. Místní jména v Čechách. D. 4. Praha, 1957.)
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
27.02.2008 11:32
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu