Anne Gudule
Text dotazu
Dobry den chtela bych poprosit o nejake informace o spisovatelce Anne Gudule dekuji
Odpověď
Dobrý den,
Anne Gudule je spisovatelka píšící francouzsky, narodila se roku 1945 v Buselu, v Belgii. Jako dítě byla samotářská, bydlela ve starém domě ve čtvrti osídlené především knihkupci. Také díky tomuto prostředí se v ní vyvinula velká vášeň pro čtení; jak sama říká, "četla všechno, co jí přišlo pod ruku, a když zrovna nečetla, tak psala". Ve dvanácti letech objevila "prokleté básníky" (Rimbaud, Baudelaire a další autory), kteří na ni měli velký vliv. Mezi lety 1950 až 1965 napsala více než 400 básní a na deset románů. Často se také věnovala více psaní, než aby chodila do školy. V roce 1987 se jí splnil její největší sen - vyšla jí první kniha. Do dnešní doby napsala 114 románů pro děti a mládež a 18 pro dospělé.
Vdala se za autora kreslených filmů Paula Karali (Carali), se kterým má tři děti: Oliviera (Olivier Ka), Mélanie (Mélaka) a Frédérica. Své knihy pro dospělé píše pod pseudonymem Anne Duguël a knihy pro děti pod pseudonymem Anne Gudule.
Informace o Anne Gudule jsme nalezli bohužel pouze na dvou webových stránkách, obě jsou však pouze ve francouzštině:
- internetová encyklopedie Wikipedia http://fr.wikipedia.org/wiki/Anne_Dugu%C3%ABl
- oficiální stránka Anne Gudule http://www.gudule.net/
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
16.01.2008 10:45
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu