Anglické překlady termínů "vydavatel" a "nakladatel"
Text dotazu
V české terminiologii se používají termíny
"vydavatel" a "nakladatel" pro dva různé subjekty s různými rolemi při
produkci knih - viz
http://www.ptejteseknihovny.cz/[…]/nakladatel-vydavatel.
Jak je to ale s anglickým překladem těchto termínů? Potřeboval bych oba tyto
termíny uvést v angličtině (v ideálním případě jednoslovně, maximálně
dvouslovně), jako dva různé subjekty s těmi významy, jak je uvádíte ve vašem
vysvetlení. Je to možné?
Nebo angličtina skutečně tyto dva různé termíny jazykově nerozlišuje a
používá pro oba současně termín "publisher", příp. "issuing body"?
Odpověď
Dobrý den,
prošli jsme řadu překladových slovníků z oborů knihovnictví, informační vědy a oborů příbuzných a většina z nich uvádí pro nakladatele i vydavatele stejný anglický výraz "publisher", jak jste již zmínil.
* Databáze národních autorit NK ČR - http://sigma.nkp.cz/cze/aut
- uvádí pouze věcnou autoritu "nakladatelé a vydavatelé" = "publishers and publishing"
* Česká terminologická databáze knihovnictví a informační vědy (TDKIV) - http://sigma.nkp.cz/cze/ktd
- nakladatelství / nakladatel = publishing house, publisher, press; vydavatelství / vydavatel = publisher, printing house
* Slovník knihovnické terminologie - http://sigma.nkp.cz/cze/ksl
- vydavatel, nakladatel = publisher
- vydavatelská organizace, nakladatel, vydavatel = issuing body
* KÁNSKÁ, Pavla. Anglicko-český a česko-anglický knihovnický slovník. Brno:
Masarykova Univerzita, 1999. 113 s. isbn 80-210-2150-0.
- nakladatel, vydavatel = publisher
* Slovník knihovnických termínů v šesti jazycích:
česky-rusky-polsky-německy-anglicky-francouzsky. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1958. 633 s.
- nakladatel = publisher; vydavatel = editor
* MERTA, Augustin; MERTOVÁ, Dagmar. Anglicko český slovník informatiky.
Praha: ÚVTEI, 1988. 215 s.
- publisher = nakladatel, vydavatel, nakladatelství, vydavatelsví; majitel
(vydavatel) novin,; rozšiřovatel (informací)
* Česko-agnlický a anglicko-český slovníček nakladatelské a tiskařské terminologie. London: International Book Development Ltd; Budapest: Open Society Institute; Praha: Open Socienty Fund; Praha: Svaz českých nakladatelů a knihkupců, 1998. 99 s.
- vydavatel = publisher, packager; nakladatel = publisher
* Anglicko-český a česko-anglický slovník odborných knihovnických výrazů.
Brno: Sdružení knihoven České republiky, 1995. 51 s. ISBN 80-900061-9-1.
- vydavatel i nakladatel = publisher
* KAPLANOVÁ, Marie; DRŽKOVÁ, Markéta. Anglicko-německo-český polygrafický slovník. Praha: Svaz polygragických podnikatelů, 2003. 766 s. ISBN 80-239-0169-9.
- nakladatel i vydavatel = publisher
* Česko-anglický technický slovník. Praha: SNTL - Nakladatelství technické literatury, 1986. 944 s.
- nakladatel i vydavatel = publisher
* Elektronický slovník WinGED
- vydavatel = publisher, editor; nakladatel = publisher
* FRONEK, Josef. Velký česko-anglický slovník. Praha: LEDA, 2000. 1597 s.
ISBN 80-85927-54-3.
- nakladatel = publisher; vydavatel = publisher, (editor) editor
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
28.08.2008 14:24
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu