Anežka Česká
Text dotazu
Něco o Anežce České.
Odpověď
Dobrý den,
Anežka Česká [1211 - 2. 3. 1282] je česká světice, zakladatelka prvního českého řádu křižovníků s červenou hvězdou. Bývá zobrazována s nákresem kostela. Proslavila se péčí o nemocné a chudé. Roku 1989 prohlášena za svatou.
Anežka Přemyslovna, Anežka Česká, * 20. 1. 1211, 2. 3. 1282, česká abatyše z rodu Přemyslovců; dcera Přemysla I. Otakara a Konstancie Uherské. Vychována v cisterciáckém a v premonstrátském ženském klášteře. V útlém věku zasnoubena se synem císaře Friedricha II. Jindřichem, sňatek byl však ženichem zrušen. Po smrti Přemysla I. Otakara se Anežka nadchla učením sv. Františka, s jehož duchovní sestrou sv. Klárou vedla korespondenci. V Praze založila špitál a dvojitý klášter františkánů a klarisek. V roce 1234 přijala řeholní roucho a roli abatyše kláštera klarisek. U kurie bez výsledku prosazovala vlastní verzi ženské řehole. Zakladatelka mužského rytířského řádu křižovníků s červenou hvězdou, jediného původního českého řádu. Od středověku uctívána, 1874 blahoslavena a 12. 11. 1989 svatořečena.
Zdroj: http://osobnosti.profitux.cz/?typ=galerie&od=a&os=3
Bližší informace o Anežce České můžete najít na těchto stránkách:
http://zivotopisyonline.cz/anezka-ceska.php
http://www.rodinaonline.cz/ARCHIV/2002/46/ANEZKA.HTM
http://www.abcsvatych.com/rozdeleni/cestisvati.htm
http://www.velikani.cz/index2.php?kat=ostzh&zdroj=anezkac
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Městská knihovna Ústí nad Orlicí
Datum zadání dotazu
14.03.2008 11:01
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu