Anatomie ryb, štítná žláza, hormony štítné žlázy
Text dotazu
Dobrý večer,
chtěl bych se zeptat jestli existují nějaké knihy, které se zabývají anatomií
a fyziologií ryb, zejména štítnou žlázou a její funkcí, hormony apod.
Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
popis štítné žlázy a jejího fungování v těle ryb je například uveden v knize "Anatomie a fyziologie ryb".
Píše se zde:
"Štítná žláza u většiny ryb netvoří kompaktní orgán, ale má podobu shluků buněk, difúzně rozptýlených okolo tepenného násadce srdce, ventrální aorty a přívodních žeberních tepen. Skládá se z početných váčků (folikulů), které jsou navzájem spojeny řídkým vazivem. Funkce štítné žlázy je řízena hypofýzou, a to sekrecí specifického thyreotropního hormonu. Folikuly štítné žlázy jsou vyplněny koloidní tekutinou, do které se z epithelu jejich stěn vylučují dva hormony - tyroxin (3,5 3´, 5´ - tetrajodthyronin, T4) a trijodtyronin (3,5, 3´- trijodthyronin, T3) (Eales, 1995, Bentley, 1998).  Funkce tyroxinu není u ryb plně zmapována. Předpokládá se, že působí při regulaci metabolizmu bílkovin a tuků a reguluje i ukládání guaninu např. v šupinách. Také se podílí na stimulaci metamorfózy leptocefálních larev úhoře a dalších druhů (Power a kol., 2001). Produkce hormonů štítné žlázy je ovlivněna teplotou vody a intenzitou slunečního svitu, s vyšší teplotou a sluneční intenzitou stoupá i jejich produkce (Bentley, 1998). Přištítná žláza (glandula parathyreoidea) byla poprvé objevena u obojživelníků v roce 1880, u ryb se nevyvíjí (Hanč a Pádr, 1982),.
Použité zdroje
DVOŘÁK, Petr et al. Anatomie a fyziologie ryb. Vyd. 1. Vodňany: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Fakulta rybářství a ochrany vod, 2014. str.127.
DVOŘÁK, Petr et al. Anatomie a fyziologie ryb. Vyd. 1. Vodňany: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Fakulta rybářství a ochrany vod, 2014. 189 s. ISBN 978-80-87437-80-3.
DVOŘÁK, Petr a DVOŘÁKOVÁ-LÍŠKOVÁ, Zuzana. Anatomie a fyziologie ryb. Část l. V Českých Budějovicích: Jihočeská univerzita, Zemědělská fakulta, 2008. 74 s. Učební texty. ISBN 978-80-7394-287-8.
* JELÍNEK, Karel. Přehled anatomie ryb. Vyd. 2., přeprac. V Brně: Mendelova zemědělská a lesnická univerzita, 2000. 49 s. ISBN 80-7157-422-8.
STERBA, Günther. Akvaristika: Akvarijní technika: Biologie, ekologie a anatomie ryb: Popis jednotlivých druhů ryb. 2., čes. přeprac. vyd. Praha: Práce, 1972. 366, [2] s.
Obor
Biologické vědy
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
25.01.2016 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu