analýza literárního díla
Text dotazu
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, čím vším se zabývá analýza literárního díla? co vše do této analýzy patří? děkuji.
Odpověď
Dobry den,
analyza literarni (z reckeho analysis = rozbor) - metoda zkoumajici jednotlive slozky literarniho dila. Je zakladnim predpokladem porozumeni literarnimu dilu.
Zdroj:
PAVERA, Libor, VSETICKA, Frantisek Lexikon literarnich pojmu. Olomouc:Nakladatelstvi Olomouc s.r.o., 2002.
Ruzne literarnevedne skoly nebo smery pri rozboru kladou odlisny duraz na jednotlive slozky umeleckeho literarniho textu - nejcasteji na ideovou, tematickou a jazykovou.
K prostudovani, krome vyse uvedeneho zdroje, je doporucovano dale napr.:
POPOVIC, A. a kol. Interpretacia umeleckeho textu. Pratislava, 1981.
HAMAN, A. K obsahove analyze umeleckeho literarniho dila. Ceske literatura, 38, 1990.
ECO, U. a kol. Interpretacia a nadinterpretacia, ed. S. Collini. Bratislava, 1995.
Slovnik literarni teorie. Praha: Ceskoslovensky spisovatel,1984. doporucuje dale HRABAK, J. Poetika. Praha, 1977. (2.vyd.)
Na ukazku uvadim:
prispevek k analyze literarniho dila, vysel pred nekolika lety v Ikarovi viz
http://www.ikaros.cz/node/369.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
16.01.2008 09:23
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu