Analytické záhlaví MARC 21
Text dotazu
Dobrý den, prosím o vysvětlení, co je analytické záhlaví v MARC 21. Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
typ indikátoru analytické záhlaví se ve formátu MARC21 objevuje v polích 700, 710, 711, 730, 740 sloužících pro vedlejší záhlaví (= alternativní záhlaví vytvořené na zpracovávaný dokument ještě kromě hlavního záhlaví za účelem zajištění dalších přístupů k hledanému dokumentu, např. u díla dvou autorů je vedlejším záhlavím jméno druhého autora).
Analytické záhlaví se používá v případech, kdy katalogizujete dokument obsahující více než jedno dílo stejného autora, vztahuje se tedy pouze k části dokumentu ne dokumentu jako celku. Dokument může mít souborný název nebo nemusí.
V každém případě platí, že dílo uváděné ve vedlejším záhlaví je obsaženo v dokumentu, který katalogizujete. Příklady použití analytického záhlaví definují pravidla AACR2, kapitola 13.
Např.
100
1#$aBouma, Jelle.
245
10$aMarcus Iunius Nypsus :$bFluminis varatio, Limitis repositio : introduction, text, translation, and commentary /$cJelle Bouma.
700
12$aNypsus, Marcus Iunius.$tFluminis varatio.$f1993.
12$aNypsus, Marcus Iunius.$tLimitis repositio.$f1993.
100
1#$aFernandex, Perfecto V.
245
10$aPrimer on labor law, 1982-92/$cby Perfecto V. Fernandez.
500
##$aIncludes text of the Philippines labor relations law.
710
12$aPhilippines.$tLabor code of the Philippines.$nBook 5,$pLabor relations.$f1981.
100 1#$aChekhov, Anton Pavlovich,$d1860-1904.
240 10$aVishnevyi sad.$lEnglish
245 14$aThe cherry orchard ;$bUncle Vanya /$cAnton Chekhov.
700 12$aChekhov, Anton Pavlovich,$d1860-1904.$tDíàíà Vaníà$lEnglish.$f1969.
740 02$aUncle Vanya.
[Vedlejší záhlaví pro dílo, následující za prvním dílem uvedeným na titulní stránce ve sbírce/souboru bez společného názvu]
Použité zdroje:
* MARC 21. Bibliografický formát. 1. české vyd. Praha: Národní knihovna České republiky, 2003. 2 sv. ISBN 80-7050-427-7.
* Fritz, Deborah A. Cataloging with AACR2 and MARC21: for books, electronic resources, sound recordings, videorecordings, and serials: completely updated through 2003. 2nd ed. Chicago: American Library Association, 2004. l sv. (různé stránkování). ISBN 0-8389-0884-5.
* http://www.loc.gov/marc/bibliographic/bd700.html
* http://www.loc.gov/marc/bibliographic/bd740.html
* https://www.kis3g.sk/dokumenty/metodika_knih.pdf
* Česká terminologická databáze knihovnictví a informační vědy (TDKIV) – http://aleph.nkp.cz/cze/ktd
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
02.06.2015 08:49
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu