Ammán, Irbid, Zarká
Text dotazu
Chtela bych vás poprosit o 5 vet o každém z těchto států: Ammán, Irbid, Zarká. Předem Vám děkuji
Odpověď
Dobrý den,
níže naleznete údaje z Encyklopedie COTO.JE (http://www.cotoje.cz) o hledaných jordánských městech. Obecné údaje o Jordánsku je možné získat z příruček jejichž citace uvádíme a které by měly být běžně dostupné (např. v městských knihovnách).
Ammán ('Amman) - hl. město Jordánska od r. 1946, 850 m n. m., položené ve vádí A. jihových. od Džabal Adžlúnu směrem k pouštní stepi, aglomerace zahrnuje přes 1 mil. obyv.; biblické město Rabah Ammón Ammonitů, v helénistické a římské době Filadelfia jako jedno z měst Dekapole; r. 635 dobyt Araby, r. 1918 byl A. ještě čerkeskou vesnicí s 2 000 obyv. Královská rezidence; univ. od r. 1962; tabákový, kožedělný a textilní prům.; překládka zemědělských produktů; mez. letiště.
- http://en.wikipedia.org/wiki/Amman
- http://www.atlastours.net/jordan/amman.html
Irbid - město v severním Jordánsku; 140000 [obyvatel, obyvatelstvo] (1977). [průmysl, průmyslový] potravinářský, stavebních hmot. Dopravní křižovatka. Oblast intenzivního zemědělství.
- http://en.wikipedia.org/wiki/Irbid
- http://www.irbid.gov.jo/
- http://www.atlastours.net/jordan/irbid.html
az-Zarká (Az Zarqā) - m. v Jordánsku na SV od Ammánu na hedžázské dráze, 345000 obyv. Prům. potr., petrochem. a chem.
- http://en.wikipedia.org/wiki/Zarqa
Jordánsko
- http://www.zemepis.com/Jordansko.php
- http://cs.wikipedia.org/wiki/Jord%C3%A1nsko
- http://cestovani.idnes.cz/zeme_info.asp?searchstring=jord%E1nsko
- http://www.mzv.cz/wwwo/mzv/stat.asp?StaID={1D754FB5-EBEF-4047-BCA4-4625B66591AD}
- Lexikon zemí 2003. Praha : Fortuna Print, 2002. s. 206-207. ISBN 80-7321-038-X.
- HONZÁK, František, PEČENKA, Marek. Státy a jejich představitelé. Praha : Libri, 1999. s. 136. ISBN 80-85983-79-6.
- LIŠČÁK, Vladimír, FOJTÍK, Pavel. Státy a území světa. Praha : Libri, 1998. s. 404-406. ISBN 80-85983-53-2.
Obor
Geografie. Geologie. Vědy o zemi
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
28.11.2007 09:08
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu