Amelie
Text dotazu
Dobrý den,
ráda bych věděla, jaký má přesně původ a význam křestní jméno Amelie? Pojmenovali jsme tak naši dceru a na internetu jsou o tomto jménu rozdílné informace. Předem děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
AMELIE je variantou jména AMÁLIE, varianta, která se vyskytuje ojediněle
AMÁLIE je germánského původu, původně zkrácenina jmen začínajících na Amal- (př. Amalberga, Amalasuntha aj.), znamená „pracovitá“. (Amal bylo jméno východogótské královské rodiny.) Příbuzný význam má i Emílie.
Pramen: KNAPPOVÁ, Miloslava. Jak se bude vaše dítě jmenovat? Praha: Academia, 2006. 651 s. ISBN 80-200-1349-0.
Ve Velké knize o jménech autora Jana Bauera se dočtete:
Amálie případně také Amélie je jméno germánského původu a znamená prý „pracovitá“. Zdůrazňuji prý, protože podle jiného výkladu jde o jméno s latinským kořenem a překládá se jako „milá bytost“. Údajně je odvozeno od řady starobylých ženských jmen začínajících na Amal-.
Pramen: BAUER, Jan. Velká kniha o jménech. Regia, 2003. 734 s. ISBN 80-86367-35-5.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Knihovna Filozofické fakulty UK
Datum zadání dotazu
17.02.2015 14:33
Michaela píše:
Neděle 17.09.2023 13:42
Hezký den, k dotazu by mne zajímalo doplnění o datum svátku jména Amélie, neb nacházím sporné informace. V několika kalendářích jsme viděla datum 10.7. (společně s Amálií), jinde je zase Amélie spojována se jménem Emílie a společně slaví jmeniny 24.11.
Zajímalo by mne tedy, které z dat platí. Děkuji
PSK - admin píše:
Úterý 19.09.2023 10:35
Dobrý den,
podle příručky - KNAPPOVÁ, Miloslava. Jak se bude vaše dítě jmenovat? Praha: Academia, 2017 - jméno Amálie, variantou je Amelie, osamostatnělou zkráceninou je Amálka. ... francouzskou podobou je Amélie...jmeniny 10. července (U tohoto hesla je poznamenáno - příbuzný význam Emílie.) U hesla Emílie, Emilie jsou všechny podoby jména začínající na Em-, pouze latinská podoba je Aemilia; tato jména mají svátek 24.11.
Doporučujeme řídit se příručkou dr. M. Knappové, která se křestními jmény zabývá a je soudní znalkyní pro tuto oblast.
Tvůrci kalendářů mohou jména k jednotlivým datům přidávat podle svého uvážení, nepodléhají žádným 'předpisům nebo normám'. Možná proto jste se setkala s dvojím datem svátku jména Amélie v různých kalendářích.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu