aluze
Text dotazu
Vážení přátelé, mám psát dlouhý referát o aluzi a
aluzích. Bylo by možné mě nasměrovat na nějakou odbornou literaturu v českém
jazyce?
Nemohu se nikde ničeho dopátrat.
Odpověď
Dobrý den,
Publikace přímo na téma aluze bohužel neexistuje. Snad by Vám mohly pomoci následující prameny:
Články v českých časopisech:
* MAREŠ, Petr. Citát a aluze ve filmu. In: Iluminace. Roč. 9, č. 2 (1997), s. 5-11. ISSN 0862-397X.
předmětová hesla: světová kinematografie * teorie filmu * filmové dílo * citáty * aluze * intertextové vztahy
* JEDLIČKOVÁ, Alice. Mezi texty, avšak uvnitř textu. In: Česká literatura. Roč. 45, č. 4 (1997), s. 437-443. ISSN 0009-0468.
předmětová hesla: teorie literatury * literární text * intertextualita * smysl textu * literární aluze
Záznamy článků naleznete v bázi ANL (Články v českých novinách, časopisech a sbornících), dostupný na adrese http://sigma.nkp.cz/F . Dostupnost vybraných časopisů v knihovnách pak naleznete v Souborném katalogu periodik (SKC/P) na téže adrese.
Předmětová hesla uvedená u těchto článků jsem použili pro vyhledávání záznamů knih, které se týkají intertextových vztahů a mohla byste zde tak najít i potřebné informace k Vašemu referátu. Vzhledem k malému počtu české literatury uvádíme i z našeho pohledu nejrelevantnjěší zahraniční literaturu (v omezeném množství, abychom splnili váš požadavek češtiny):
* HOMOLÁČ, Jiří. Intertextovost a utváření smyslu v textu. Vyd. 1.. Praha :
Karolinum, 1996. 114 s. ISBN 80-7184-201-X.
Předmětová hesla:
interpretace a přijetí literárního díla literatura -- sémiotika intertextualita
* Intertextualita v postmodernom umení. Nitra : Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre, 1999. 296 s. ISBN 80-8050-276-5.
postmoderní umění
postmodernismus (literatura)
intertextualita
struktura a kompozice textu
GRAHAM, Allen. Intertextuality. Repr.. London : Routledge, 2005.. viii, 238 s. ISBN 0415174740 * 0415174759.
intertextualita
* Na hranicích textu : úvahy a postřehy o souvislostech -mezi texty.
[Uspořádal Vladimír Svatoň]. Praha : Ústav slavistických a východoevropských studií, 2003. 102 s. ISBN 80-902317-5-6.
* ZACHOVÁ, Alena. Výzva interpretace. Vyd. 1.. Hradec Králové : Gaudeamus, 2007. 120 s. ISBN 978-80-7041-789-8.
interpretace a přijetí literárního díla česká literatura -- 19.-21. stol.
světová literatura -- 19.-21. stol.
literárněvědné rozbory
intertextualita
* RICKS, Christopher. Allusion to the poets. 1st pub. in pbk.. Oxford :
Oxford University Press, 2004, c2002. 345 s. ISBN 0-19-926915-7.
* Fairy Tales and Society : Illusion, Allusion, and Pradigm. Edit. by Ruth B. Bottigheimer. Philadelphia : Univ. of Pennsylvania Pr., 1986. 14, 317 s.
ISBN 0-8122-8021-0.
Abychom zjitili, zda pro Vás budou dokumenty alespoň trochu přínosné, náhodně jsme vybrali knihu ze seznamu: HOMOLÁČ,Intertextovost a utváření smyslu v textu - a tématu aluze je věnována jedna celá kapitola "Aluze v slovesných textech uměleckých". Dílčí zmínky v ostatních kapitolách také samozřejmě nelze vyloučit. Doufáme tedy, že pro Vás bude seznam literatury přínosný.
Výklad termínu spolu s příkady naleznete např. v:
* PAVERA, Libor; VŠETIČKA, František. Lexikon literárních pojmů. 1. vyd..
Olomouc : Nakladatelství Olomouc, 2002. 422 s. ISBN 80-7182-124-1.
* Slovník literární teorie. Red. a předml. Štěpán Vlašín. 2., rozš. vyd..
Praha : Československý spisovatel, 1984. 465 s.
Informace o dostupnosti všech zde uvedených monografií v rámci českých knihoven naleznete v Souborném katalogu ČR (SKC), který je dostupný na adrese http://sigma.nkp.cz/F . Záznamy jsme vyhledávali převážně pomocí klíčového slova intertextualita, mimo českých knih zde bylo poměrně velké zatoupení i německých a anglických.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
20.11.2009 12:09
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu