Alpaka
Text dotazu
Dobrý den, jaké je číslo ryzosti alpaky?
Odpověď
Dobrý den,
ryzost znamená poměrný hmotnostní obsah drahého kovu ve slitině. Alpaka je však slitinou mědi, niklu a zinku (nejčastěji, někdy může být zinek nahrazen antimonem, cínem, olovem, kadmiem), neobsahuje tedy žádný drahý kov. Nicméně díky svému lesku a stříbrobílé barvě se označuje také jako nové stříbro.
Alpaka se mj. také používá na výrobu ozdobných předmětů, váz, příborů, mincí a šperků, jejichž povrch může být upraven drahým kovem (postříbřením), ale dle puncovního zákona (Zákon č. 539/1992 Sb.,
http://aplikace.mvcr.cz/archiv2008/sbirka/1992/sb109-92.pdf) se takové výrobky nepovažují za zboží z drahých kovů.
Více informací o alpace naleznete na internetových stránkách:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Alpaka_(slitina)
http://www.ptejteseknihovny.cz/uloziste/aba001/stribro-mincovni-stribro
Obor
Fyzika a příbuzné vědy
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
26.01.2010 10:21
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu