Alois Rašín
Text dotazu
Dobrý den, mám dotaz, kde v Praze bydlel prvorepublikový politik Alois Rašín. Děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den, většina publikací zabývající se životem JUDr. Aloise Rašína se věnuje spíše jeho profesní kariéře a politické činnosti, osobnímu životu pouze velmi stručně. Nicméně jak vyplývá ze zdrojů, které jsme prostudovali většinu života v Praze Alois Rašín strávil v domě v Žitné ulici, dnes číslo 10. Na tomto domě je také umístěna pamětní deska A. Rašína se slovy: Zde padl ve službách vlasti Dr. Alois Rašín.
Zdroj: Penížek, Josef. Dr. Alois Rašín: úvahy a vzpomínky. V Praze: 1926.
Uvádíme také dva úryvky ohledně místa, kde Rašín bydlel. Úryvky pocházejí z publikace: Šetřilová, Jana. Alois Rašín: dramatický život českého politika. Praha: Argo, 1997. ISBN 80-7203-061-2.
"Krátce po sňatku se manželé přestěhovali do Žitné ulice č. 9 a roku 1900 si Rašín otevřel na roku ulic Myslíkovy a Křemencové vlastní advokátní kancelář." (str.17)
"Poslanecká léta přinesla mnoho změn i do jeho osobního života. Hodně času nyní trávil ve Vídni. Rodina se přestěhovala do vlastního domu v Žitné ulici č. 6 (dnes č. 10). Rašínovi obývali první patro a do zvýšeného přízemí byla přestěhována advokátní kancelář." (str.20)
Na internetových stránkách Prahy 2, kde jsou popsány jednotlivé budovy v této městské části (http://www.praha2.cz/(jqtpzr45cklt3h55zyjgzha5)/zdroj.aspx?typ=2&Id=4284&sh=-1623234984), je uvedeno:
Čp. 562
Žitná 10
Činžovní dům.
Třípatrový řadový dům, postavený r. 1897 podle plánu stavitele Josefa Blechy pro JUDr. K. Wintersteina. Významná stavba v neorenesančním slohu, zachovaná s detaily členění s výzdoby exteriéru i interiéru. V domě pobýval první ministr financí Československé republiky JUDr. Alois Rašín.
Článek z internetu:
http://www.praha2.cz/(gqw21ljs0u1rmjugbziexz55)/default.aspx?id=8344&ido=809&sh=-836526600 .
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
27.11.2007 12:04
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu