Alois Jirásek a Celestýn Jirásek
Text dotazu
Dobrý den,
prosím o zjištění příbuzenského vztahu mezi:
Alois Jirásek (23. srpna 1851 Hronov – 12. března 1930 Praha) byl český prozaik, dramatik a politik, autor řady historických románů a představitel realismu.
a Celestýn Jirásek
(Prvním starostou Sokola se stal Celestýn Jirásek, majitel obchodu kupeckého na náměstí čp. 3, Hronov)http://www.hronovsko.com/hronov/spolky/sokol/
Odpověď
Dobrý den,
o Celestýnu Jiráskovi máme k dispozici velmi málo informací. V souvislosti s Aloisem Jiráskem není zmíněn majitel kupeckého obchodu v Hronově v žádném nám dostupném  dokumentu. Jak sám Jirásek píše ve svých pamětech (A. Jirásek : Z mých pamětí) " v mém rodišti je množství Jirásků". Přímý příbuzenský vztah tedy není v tomto případě bezvýhradně nutný. Je ovšem možné, že v některé z předcházejících generací měli oba Jiráskové stejného předka.
Svůj původ popisuje Alois Jirásek ve svých pamětech takto:
"Pocházím z rodu původně selského." Svobodný statek, který vznikl na místě bývalé tvrze v roce 1679 koupil Matěj Jirásek. Na tomto místě žila větev Jirásků, která patřila mezi svobodníky (byli osvobozeni od roboty),  až do roku 1882.
K Celestýnu Jiráskovi jsme prostřednictvím fulltextového vyhledávání v systému Kramerius (http://kramerius.nkp.cz ) nalezli pouze několik drobných zmínek (dvě úmrtní oznámení v jeho rodině, Inocencie Jiráskové v roce 1888 a Jeníka Jiráska v roce 1918, a zmínku o jeho řeči při příležitosti vzniku Sokola v Hronově).
Zdá se, že prokázat či vyvrátit příbuznost těchto dvou osob, by mohl pouze genealogický výzkum obou rodin.  Obrátit se můžete na některého odborného genealoga či osobně prostudovat matriky uložené ve Státním oblastním archivu v Zámrsku: http://vychodoceskearchivy.cz/zamrsk/
Použité zdroje a literatura:
* systém Kramerius: http://kramerius.nkp.cz
* JIRÁSEK, Alois. Z mých pamětí: Poslední kapitoly k Nové kronice U nás. 7. vyd., (v MF 1. vyd.). Praha: Mladá fronta, 1980
* HLADKÝ, Ladislav a EKRT, Boris, ed. O Jiráskovi. Náchod: Regionální muzeum, 2011. 54 s. ISBN 978-80-260-0195-9.
* JANÁČKOVÁ, Jaroslava a JIRÁSEK, Alois. Alois Jirásek: [monografie s ukázkami z díla]. 1. vyd. Praha: Melantrich, 1987.
* KOBLÍŽEK, Vladimír. Svědectví o Jiráskově rodu. Rodným krajem. 1998, č. 16,  s. 43, 44.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
29.04.2013 13:07
Markéta Široká píše:
Pondělí 07.03.2016 11:08
Našli jsme na půdě originál parte Aloise Jiráska, má to nějakou hodnotu?
PSK - admin píše:
Úterý 08.03.2016 18:58
Dobrý den,
odpověď jsme Vám zaslali e-mailem.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu