Almin vrch
Text dotazu
Dobrý den, cca 10 km severovýchodně od Opavy leží mezi obcemi Oldřichov a Hněšovice Almin vrch. Jak vzniklo jeho jméno - odkazuje k nějaké historické Almě?
Dotaz jsem zadával už v roce 2009 (je v archivu služby), ale tehdy jsem na něj nedostal uspokojivou odpověď, třeba se nyní zadaří lépe...
Odpověď
Dobrý den,
dotaz, který jste zadával v roce 2009 stále máme archivovaný. Není vyloučeno, že vysvětlení tohoto názvu je možné hledat v latině :
Alma je ženské křestní jméno latinského původu. Vykládá se jako „živitelka, žehnající, plodná, požehnaná“. Někdy bývá považována za zkratku germánského jména Amalberga, v češtině pak jména Amálie.
almus = živný, živící, životodárný, blahodárný, laskavý dobrotivý, úrodný.
terra alma = úrodná země, živná půda
alma mater = matka živitelka
Z tohoto jména, pokud jde o charakter krajiny, může být odvozen název vrchu a okolní krajiny.
Archeologické nálezy dokazují již pravěké osídlení katastru obce; významnou archeologickou lokalitou je Hněvošický háj, kde je patrno 5 sypaných mohyl, pocházejících původně z doby bronzové, do nichž byly později vloženy hroby slovanské z období Velkomoravské říše.
Almin  (Almín) vrch je přírodní rezervace a je rájem dubů, habrů a nepřeberného množství nejrůznějších druhů rostlin. s nadmořskou výškou 315 metrů. Jde o magické místo, které bylo pro svou silnou energii využíváno k nábožensky motivovaným rituálům a meditacím, a prý má blahodárné účinky na lidský organismus.
Pro vysvětlení historie doporučujeme obrátit se na :
- Ústav pro jazyk český AV ČR: http://www.ujc.cas.cz/jazykova-poradna/zakladni-kontakty.html
-Obecní úřad : kronika- http://www.hnevosice.cz/obec-7/informace-o-obci/
http://www.hnevosice.cz/obec-7/historie/
Použité zdroje :
Ostravsko; Opavsko. 1. vyd. Praha: Olympia, 1990. 257 s. Turistický průvodce ČSFR; sv. 44. ISBN 80-7033-044-9.
DEMEK, Jaromír, ed. a MACKOVČIN, Peter, ed. Zeměpisný lexikon ČR. Hory a nížiny. Vyd. 2. Brno: AOPK ČR, 2006. 580 s. ISBN 80-86064-99-9.
BARTOŠ, Josef, SCHULZ, Jindřich a TRAPL, Miloš. Historický místopis Moravy a Slezska v letech 1848-1960. Sv. 14, Okresy: Opava, Bílovec, Nový Jičín. Vyd. 1. V Olomouci: Vydavatelství Univerzity Palackého, [1995]. 252 s. ISBN 80-7067-583-7.
aj.
http://www.opavske-slezsko.cz/e_download.php?file=data/editor/98cs_2.pdf&original=brozura_opavske_slezsko_CZ_FINAL.pdf
https://cs.wikipedia.org/wiki/Alma_(%C5%BEensk%C3%A9_jm%C3%A9no)
Obor
Geografie. Geologie. Vědy o zemi
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
10.04.2017 03:20
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu