Almin kopec
Text dotazu
Dobrý den, cca 10 km severovýchodně od Opavy leží mezi obcemi Oldřichov a Hněšovice Almin kopec (někdy psáno jako Almín kopec, vrch). Jak vzniklo jeho jméno - odkazuje k nějaké historické Almině?
Odpověď
Dobrý den, vysvětlení názvu Almin/Almín kopec/vrch ležícího mezi obcemi Oldřišov a Hněvošice se nám bohužel zatím nepodařilo nalézt. Tato oblast byla v roce 1742 připojena k Prusku a součástí Pruského Slezska zůstala až do roku 1920, kdy se zpět začlenila do československého území. Je tedy možné, že by název mohl mít souvislost i s tímto obdobím místní historie, případně se snahou o germanizaci oblasti.
V prostudované literatuře jsme ani nenalezli informaci, zda jde o tradiční historické pojmenování či novodobé označení. Prošli jsme některé staré mapy, které jsou dostupné na http://oldmaps.geolab.cz/ a http://www.manuscriptorium.cz, ale tyto mapy bohužel nejsou tak podrobné aby obsahovaly i pojmenování menších kopců a vrchů, spíše je jen výtvarně znázorňují. Pokusíme se ještě hledat v dalších pramenech, o výsledku Vás budeme informovat.
použitá literatura:
* HOSÁK, Ladislav ; ŠRÁMEK, Rudolf. Místní jména na Moravě a ve Slezsku. Praha : Academia, 1970-1980. 2 sv.
* PLAČEK, Vilém. Oldřišov : 1234-2004. Oldřišov : Obecní úřad v Oldřišově ; Háj ve Slezsku : František Maj, 2006. 527 s. ISBN 80-86458-19-9.
* LUTTERER, Ivan ; ŠRÁMEK, Rudolf. Zeměpisná jména v Čechách, na Moravě a ve Slezsku : slovník vybraných zeměpisných jmen s výkladem jejich původu a historického vývoje.  2. vyd. Havlíčkův Brod : Tobiáš, 2004. 317 s. ISBN 80-7311-025-3.
* literatura vztahující se k hlučínskému regionu.
Obor
Geografie. Geologie. Vědy o zemi
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
23.04.2009 10:40
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu