Alkohol v nápojích

Text dotazu

Dobrý den, dočetla jsem se, že ve více nápojích např. v kefíru je více alkoholu než v nealkoholickém pivě (0,5 procent) - je pak alkohol v krvi? Mohou ho tedy řidiči nebo těhotné? Děkuji!

Odpověď

Dobrý den,

 obecně lze říci, že určité malé množství alkoholu obsahuje řada běžných potravin a nápojů - šťávy, džusy, omáčky, cukrovinky, polotovary. Vy jste vzpomenula speciálně kefír, takže jsem se zaměřila na něj a našla jsem několik odkazů i článků, které se zabývají výrobou kefíru a při tom i tím, jak při mléčném kvašení vzniká určité (nevelké) množství alkoholu. Množství alkoholu je uváděno do 1%. Jak je tomu u jiných potravin ukazuje např. tabulka, která uvádí promile alkoholu v krvi u člověka vážícího 70 kg po požití určité potraviny. Zdrojem této informace je časopis Ahaonline. Validitu uvedených informací musíte posoudit sama.

Džus z vinných hroznů (1l)……………………………0,1 promile alkoholu

Jablečný džus (1l)……………………………………,0,05          

Grepový džus (1l)………………………………………0,02

Veka (1kg)………………………………………………0,05

Žitný chléb (1kg)……………………………………….0,07

Kefír (1l)…………………………………………………0,11

Kysané zelí (1kg)……………………………………….0,11

Mon Cherry (3 bonbony)………………………………0,12

http://img.ahaonline.cz/static/old_aha/big/07-03-14/16_tabulka.jpg.

Další informace, které uvádějí, že alkoholu při kvašení nevznikne tolik, aby se v těle projevil nebo dal prokázat, případně tím, za jak dlouho se vstřebá, můžete najít např. na: http://zkvaseno.blogspot.cz/2013/07kefir-prakticky.html.

Jiné články se věnují nebezpečí zjištění alkoholu po požití kefíru při testování dechu řidičů alkoholtesterem: http://pavelkolar.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=61529.

Mohl by Vás také např. zajímat odkaz o době odbourávání alkoholu: http://www.rapatyka.cz/alkohol.html, nebo úvahy o nebezpečné výšce alkoholu v krvi:

Havlík, Karel. Alkohol za volantem: Největší riziko začíná u půl promile. Psychologie dnes, 2010, 16(9), s. 60-61.ISSN 1212-9607.
Na internetu je možno dohledat celou řadu diskusních portálů, kde si mladé matky sdělují své poznatky a názory o bezpečnosti požívání různých potravin v těhotenství.

 

 

 

 

Použité zdroje

http://img.ahaonline.cz/[…]/16_tabulka.jpg.
http://zkvaseno.blogspot.cz/2013/07kefir-prakticky.html
http://pavelkolar.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=61529
http://www.rapatyka.cz/alkohol.html
http://aleph.nkp.cz/F/MANSA[…]e=find-b&local_base=ANL

Obor

Lékařství

Okres

Hradec Králové

Knihovna

Studijní a vědecká knihovna v Hradci Králové

Datum zadání dotazu

07.07.2016 09:20

Přidat komentář

Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.

Kolik je 10 + 4?

Hledání v archivu