Alice Salomon
Text dotazu
Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda se nějaká literatura či publikace věnuje Alici Salomon. Děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
mnoho publikací přímo o Alici Salomon jsme bohužel nenašli. Uvedené knihy dohledáte v Souborném katalogu ČR, kde také zjistíte , ve které knihovně jsou tituly dostupné.
* Seibel, Friedrich W., ed. Global leaders for social work education: the IASSW presidents 1928-2008. 1. Aufl. Boskovice: Albert, 2008. v, 243 s. ECSPRESS-Edition; 5. ISBN 978-80-7326-133-7.
Obsah: http://toc.nkp.cz/NKC/200809/contents/nkc20081808028_1.pdf
* Salomon, Alice. Character is destiny: the autobiography of Alice Salomon [online]. Ann Arbor: University of Michigan Press, C2004. Social history, popular culture, and politics in Germany [cit. 2014-01-02]. Dostupné z: http://site.ebrary.com/lib/natl/Doc?id=10373079.¨
Pozn.: elektronická kniha dostupná pro registrované uživatele NK ČR
* Bäumer, Gertrud, ed. a Lange, Helene, ed. Handbuch der Frauenbewegung. Teil 2, Frauenbewegung und soziale Frauenthätigkeit in Deutschland nach Einzelgebieten. Berlin: Moeser Buchhandlung, 1901. 267 s. Handbuch der Frauenbewegung; T. 2.
Klíčová slova: ženské hnutí * ženy* ženy - sociální postavení * dělnické hnutí - mezinárodní * sociální politika, Německo
* Orywa, Renate, ed. a Dröge, Annette, ed. Alice Salomon in ihren Schriften: eine Bibliographie. 1.Aufl. Berlin: Fachhochschule für Socialarbeit und Socialpädagogik, 1989. 209 s. ISBN 3-9802082-1-4.
O Alici Salomon se také můžete dočíst v encyklopedických publikacích, zde je však třeba počítat s různě obsáhlými výklady. Heslo "Alice Salomon" by dle biografické databáze World Biographical Index Online mělo být obsaženo např. v těchto encyklopediích:
* Herlitz, Georg, ed., Kirschner, Bruno, ed. a Elbogen, Ismar, ed. Jüdisches Lexikon: ein enzyklopädisches Handbuch des jüdischen Wissens in vier Bänden. 2. Aufl. Frankfurt am Main: Jüdischer Verlag bei Athenäum, 1987. 5 sv. ISBN 3-610-00400-2.
* Encyclopaedia Judaica. 4th print. Jerusalem: Keter, 1978. 16 sv. (také jiná vydání, např. Encyclopaedia Judaica. 2nd print. Jerusalem: Keter, 1973. 16 sv.
* Philo-Lexikon: Handbuch des Jüdischen Wissens. Berlin: Philo Verlag G.M.B.H, 1935. 799 s.
Pro dohledání zahraničních článků z odborných časopisů Vám doporučujeme využít spíše licencované online databáze. Pro lepší představu o těchto zdrojích se můžete podívat na seznam licencovaných databází, které jsou dostupné pro registrované uživatele NK ČR na adrese http://www.nkp.cz/katalogy-a-db/licencovane-db/prehled-lic-zdroju. Ukázkou V8m uvádíme některé z vyhledaných článků, u většiny z nich je dostupný i plný text:
* Wieler, Joachim. "A life dedicated to humanity: Alice Salomon under Nazi rule (1933-7) and in exile (1937-48." International Social Work 31, no. 2 (April 1988): 69-74.
* Hegar, Rebecca L. "Transatlantic Transfers in Social Work: Contributions of Three Pioneers." British Journal Of Social Work 38, no. 4 (June 2008): 716-733.
Abstrakt: Internationalism has been a prominent theme in the transatlantic history of social reform, and many pioneering social workers championed the causes of peace, war relief, human rights, and international avenues for dispute resolution. For some, internationalism was inseparable from social welfare. Jane Addams in the United States, Alice Masaryk of Czechoslovakia, and Alice Salomon of Germany were central figures during the early 20th century in transatlantic campaigns for social reform and international co-operation, as well as in the emergence of social work. This article draws from letters, autobiographies, and published works of these three pioneers to reconstruct their social networks and to examine their contributions to the transatlantic transfer of knowledge. International diffusion of thought and practice has high salience for a profession embracing change in the 21st century.
Dále existují také volně dostupné internetové zdroje, kde byste mohla získat další zajímavé odkazy či informace:
* http://www.historyofsocialwork.org/eng/details.php?cps=7
* http://en.wikipedia.org/wiki/Alice_Salomon
* http://jwa.org/encyclopedia/article/salomon-alice
Obor
Právo
Okres
--
Knihovna
Archeologický ústav AV ČR, Praha
Datum zadání dotazu
23.01.2014 11:05
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu