Alexandrovův soubor
Text dotazu
Dobry den, rad bych se zeptal, zda jsou k dispozici nejake informace ohledne filmovych zaznamu z vystoupeni Alexandrovcu. Mam na mysli predevsim jejich vystoupeni v byvale CSR na prelomu 40. a 50. let. Konkretne se jednalo o roky 1946, 1948, 1951 a 1955. Dohledal jsem informaci ze byl natocen barevny dok. film z roku 1951 s nazvem "Alexandrovci u nas", Armadni film, Rezie: Ivan. Fric, 1951.
Odpověď
Dobry den, kniha, ktera pojednava o Alexandrovcich Alexandrovuv soubor Rudeho praporu. Praha: Gramofonove zavody, 1951. sice zminuje navstevu souboru v Ceskoslovensku, ale bohuzel nepise o tom, ze by byl u prilezitosti hostovani v CSR natocen film. V portalu Kramerius http://kramerius.nkp.cz/kramerius/Welcome.do?lang=cs se o Alexandrovove souboru muzete docist v ruznych dobovych periodicich.
Kramerius s plnymi texty je pristupny v Referencnim centru NK CR pro uzivatele s platnym ctenarskym prukazem denne od 9 - 19, krome nedele. Doporucuji obratit se  s dotazem take na Narodni filmovy archiv http://www.nfa.cz/ a na Kratky film Praha http://www.kratkyfilm.com/onas.html. Odkazy, ktere jsem nasla na internetu,  mozna znate: ALEXANDROVŮV SOUBOR RUDÉHO PRAPORU SOVĚTSKÉ ARMÁDY ALEXANDROVCI PRAHA-SMETANOVA SÍŇ 12.6.1946 /CD/ RADIOSERVIS 199 Čeština http://iforum.cuni.cz/IFORUM-6666.html Alexandrovův soubor - Nový čas č. 79 (Zpravodajský film Praha, 1948) Režie: Svatopluk Studený Vystoupení Alexandrovců ve Smetanově divadle v Praze a na koncertě při příležitosti slučovacího  sjezdu KSČ a sociální demokracie v červnu 1948
http://www.csfd.cz/film/227178-s-alexandrovcami-po-slovensku/
http://www.csfilm.cz/index.php?option=com_jmovies&Itemid=23&task=detail&id=2195
O souboru Alexandrovcu je na webu vetsi mnozstvi  odkazu, ale daji-li se z nich ziskat tez informace, ktere by Vas zajimaly, musite posoudit sam; napr.:
http://m.ihned.cz/c4-10140700-28639950-700000_hndetail-alexandrovci-slavi-80-let-gratuluje-i-gott
http://cs.wikipedia.org/wiki/Alexandrov%C5%AFv_soubor_p%C3%ADsn%C3%AD_a_tanc%C5%AF
Nabidka nahravky na internetu   z roku 1946, viz odkaz nize, upozornuje na
vydavatele, kterym je Ceskoslovensky rozhlas. Mohla by i tam byt podrobnejsi zminka, byl-li koncert tez nafilmovan zive.
http://www.countryworld.cz/obchod/detailzbozi.php?IDZbozi=1046
Praha 1946
Alexandrovci
Typ: CD
Vydavatel: Český rozzhlas - Radioservis
Katalogové číslo: 8590236037427
Datum vydání: 15. května 2007
EAN: 8590236037427
Počet CD: 1
Typ nahrávky: live
Popis:
Nahrávka slavnostního koncertu Alexandrovců z 12. června 1946 ze Smetanovy síně Obecního domu v Praze je neopakovatelná zejména atmosférou, která panovala těsně po válce, a také vynikajícími výkony tehdejšího obsazení souboru vedeného samotným zakladatelem Alexandrem Vasiljevičem Alexandrovem.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
09.04.2009 15:02
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu