Alexandrie, vynález papíru
Text dotazu
Dobrý den, ráda bych zjistila odpověď na několik
otázek, na které nemůžu najít spolehlivou odpověď, jelikož co kniha, to jiný
údaj. 1) Ráda bych věděla, kdy byla otevřena nová budova Alexandrijské
knihovny (mám údaje 1.10. 2001, 16.10. 2002, 2003)? 2) Kdy byla zničena
Alexandrijská knihovna Araby (našla jsem 638, 642 a 643)? 3) Kdy byl
vynalezen v Číně papír (105 př. n. l. či 105 n. l.)? Dlouhou dobu nemohu
najít spolehlivý materiál, kde by byla jasná odpověď.
Předem vám moc děkuji za odpověď a za ukončení mého tápání v této oblasti.
Odpověď
Dobrý den,
dle níže uvedených zdrojů jsou odpovědi na Vaše otázky následující:
1) Alexandrijská knihovna byla znovu otevřena v roce 2002.
"V roce 1988 byla vyhlášena mezinárodní architektonická soutěž, do níž se přihlásilo 524 návrhů z 52 zemí. Realizován byl projekt architektonického ateliéru Snohetta - malá norská firma, která předtím v žádné soutěži nezvítězila; jejím zakladatelem je i Čech Martin Roubík, který se rovněž zčásti podílel na projektu Alexandrijské knihovny.  Vlastní stavba probíhala v letech 1995 - 2001. Nová knihovna byla otevřena v roce 2002. Stavba je válcovité konstrukce, jižní stěnu má zhotovenu z asuánské žuly, na ní jsou vyryta písmena abecedy všech jazyků světa. Hlavní budova má 11 podlaží, zaujímá i s přilehlými stavbami rozlohu 86 000 m2, součástí komplexu knihovny je také planetárium, mezinárodní knihovnická škola a konferenční centrum. Celková kapacita knihovny je asi osm miliónů svazků"
(Zdroj: Alexandrijská knihovna. Čtenář. 2009, roč. 61, č. 1, s. 39.)
2) K jejímu zničení došlo pravděpodobně v roce 642 n. l.
3) Papír byl údajně vynalezen v roce 105 n. l.
"První zmínky o papíru najdeme ve starých čínských písemných památkách.
Podle kroniky dynastie Chan, vynalezl papír císařský hodnostář Cchaj Lun v roce 105 n. l. (...) Číňanům se podařilo umění výroby papíru utajit až do roku 800 n. l., kdy muslimové zajali několik papírníků. Postup, který Číňané tak pečlivě střežili, je v podstatě jednoduchý. Z morušového listí se tlučením v kádi s vodou vytvořila kaše, papírovina. Pak se z kádě speciální podložkou nabírala slabá vrstva papíroviny. Podložka byla z bambusového pletiva, které odvádělo vodu, takže zůstal jen tenký papírový list. Nakonec se list ještě lisoval, aby se odstranila zbývající vlhkost, a potom se sušil."
(Zdroj: WILKINSON, Philip. 100 největších vynálezů. V Praze : Columbus, 1998. s. 24.)
Další použitá literatura a zdroje:
* SPILSBURY, Louise. Encyklopedie vynálezů : odpovědi na všechna jak, proč, kdy a kde, jež byste měli o vynálezech vědět. 1. vyd. [Praha] : Slovart, 2010. ISBN 978-80-7391-211-6.
* Kronika nápadů, které změnily svět. 1. vyd. Praha : Fortuna Print, 2004. ISBN 80-7321-130-0.
* Věda v antice a středověku : [sborník příspěvků Evropská kulturní studia 2005/2006]. 1. vyd. V Plzni : Západočeská univerzita, [2006]. ISBN 80-7043-522-4.
* http://www.ikaros.cz/alexandrijska-knihovna-slavnostne-otevrena
* http://is.muni.cz/th/216497/ff_b_a2/Bachraty_-_Bc._prace.txt
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
15.03.2012 14:49
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu