Albert Schweitzer
Text dotazu
Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat na zdroje,
které se týkají Alberta Schweitzera. Všechny publikace, které se týkají jeho života a osoby. Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
služba Ptejte se knihovny neposkytuje zhotovení rešerší (viz pravidla služby na adrese http://www.ptejteseknihovny.cz/zadani-dotazu/#pravidla), z tohoto důvodu Vám tedy nemůžeme vypsat "všechny publikace, které se týkají jeho života a osoby" tak, jak píšete ve Vašem dotazu.
Doporučíme Vám však informační zdroje, ve kterých můžete požadované publikace dohledat. Jedná se především o katalogy dostupné na adrese http://aleph.nkp.cz/F/. Zde můžete využít především:
* online katalog Národní knihovny ČR (NKC)
* Souborný katalog ČR (SKC) - zde naleznete literaturu i v dalších českých knihovnách spolu s informacemi o její dostupnosti v knihovnách
* Česká národní bibliografie (ČNB) - knihy napsané/přeložeené českými autory v českém jazyce
* Články v českých novinách, časopisech a sbornících (ANL) - báze obsahuje záznamy článků z vybraných českých periodik od r. 1991 (báze je také dostupná jako předpřipravená skupina ANL+ v rámci Jednotné infomační brány www.jib.cz, zde je ovšem navíc obohacena o záznamy článků dodávaných společnostmi Anopress a Newton Media; více informací o bázi na adrese
http://info.jib.cz/news/anl)
Dalším užitečným zdrojem pro vyhledání literatury může být již zmíněná Jednotná informační brána (www.jib.cz), jejímž prostřednictvím můžete vyhledávat z jednoho rozhraní ve více katalozích najednou, mimo jiné také v zahraničních knihovnách.
Ukázkou Vám uvádíme publikace, které se přímo vztahují k osobě Alberta Schweitzera vyhledané prostřednictvím SKC:
Knihy o Albertu Schweitzerovi:
* FRYER, Paul Herbert. Albert Schweitzer: Život a dielo. 1. vyd. Bratislava:
Obzor, 1983. 222 s.
* OERMANN, Nils Ole. Albert Schweitzer, 1875-1965: eine Biographie. München:
Beck, 2009. 367 s. ISBN 978-3-406-59127-3.
* SCHWEITZER, Albert a CICOVACKI, Predrag, ed. Albert Schweitzer's ethical
vision: a sourcebook. New York: Oxford University Press, 2009. 254 s. ISBN 978-0-19-537789-7.
* SCHWEITZER, Albert a LOTAR, Petr, ed. O smyslu života: rozhovor v pěti: ze života a díla Alberta Schweitzera. Praha: Primus, 1995. 79 s. ISBN 80-85625-44-X.
Knihy od Alberta Schweitzera (jako autor):
* SCHWEITZER, Albert. Albert Schweitzer. Vyd. ve Vyšehradu 1. Praha:
Vyšehrad, 1989. 308 s. ISBN 80-7021-010-9.
* SCHWEITZER, Albert. Lidé v pralese. 9. vyd., (V Orbisu 5.). Praha: Orbis, 1975. 317 s. Cesty.
* SCHWEITZER, Albert. Nauka úcty k životu. 1. vyd. v této podobě. Praha:
DharmaGaia, 1993. 40 s. ISBN 80-901225-7-4.
Knih je velké množství, uvedené tituly jsou pouze ilustrační. Při vyhledávání jsme zadali jednoduché klíčové slovo "Schweitzer". Je samozřejmě více než pravděpodobné, že zmínky o této osobnosti budou i v publikacích, které se k němu primárně nevztahují - např. pokud si uvědomíme, že byl držitelem Nobelovy ceny, bude patrně zmíněn i v knihách o nositelích této ceny. V těchto případech by bylo potřeba z jeho životopisů načíst oblasti zájmu, ve kterých se pohyboval (např. cestovatelství, hudba, filozofie,
atd.) a pokud bude Váš zájem skutečně hluboký, nalézt knihy o osobnostech i v těchto oblastech. Služby Ptejte se knihovny konkrétní tituly neprochází, ale pomoci by Vám mohlo vyhledání prostřednictvím "slov z obsahu", které je možné v online katalogu NKC na adrese http://aleph.nkp.cz/F/.
Zajímavé informace byste mohla čerpat i z webových stránek Institutu Alberta Schweitzera, které naleznete na adrese http://www.iseps.org.uk/.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
05.12.2012 10:53
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu