Albert Einstein, astronomie
Text dotazu
S jakými českými astronomy se mohl Albert Einstein za svého ročního působení v praze potkat? Mohl v té době navštívit Petřínskou hvězdárnu?
Odpověď
A. Einstein působil v Praze na německé Karlově univerzitě v r. 1911/12. V té době nemohl navštívit petřínskou hvězdárnu, neboť ta byla otevřena až r. 1928 a záměr vybudovat ji vznikl v r. 1917. Za svého pobytu v Praze se nepochybně stýkal se svými kolegy na německé univerzitě a pravděpodobně i s českými astronomy. Více se o historii české astronomie dočtete např. v článku Jiřího Grygara (na adrese: http://fyzika.gjar-po.sk/modules.php?name=News&file=article&sid=32) - zde najdete i jména astronomů, s nimiž se Einstein mohl setkat).
Obor
Fyzika a příbuzné vědy
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
17.01.2008 15:13
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu