Albatros
Text dotazu
Dobrý den,
zajímalo by mě jaké knihy Albatrosu byli nějakým způsobem oceněny jak v ČR tak ve světe. A jací jsou hlavní autoři Albatrosu
Děkuji za odpověď
Odpověď
Dobrý den,
Od založení Státního nakladatelství dětské knihy v roce 1949 se nakladatelství dočkalo celé řady ocenění. Ucelený přehled všech cen, vyznamenání a ocenění udělených do roku 1983 můžete nalézt v publikacích:
* ŠNOBR, Jan, ed. Bibliografický soupis 1949-1963: Státní nakladatelství dětské knihy, Praha. Praha: SNDK, 1966. 651, [3] s.
* PETRTÝL, Miroslav, ed. Bibliografický soupis knih, časopisů a ostatních publikací edice SNDK. 1964-1968. Praha: Albatros, 1970. 421 s.
* CHARVÁTOVÁ, Věra, ed. a TUPÁ, Alena, ed. Bibliografický soupis knih a ostatních publikací edice Albatros 1969-1973. 1. vyd. Praha: Albatros, 1975. 456, [3] s.
* DITMAROVÁ, Věra, ed. a TUPÁ, Alena, ed. Bibliografický soupis knih a ostatních publikací edice Albatrosu 1974-1978. Praha: Albatros, 1980. 564, [2] s.
* MÁZLOVÁ, Albína, ed. Bibliografický soupis nakladatelství Albatros. 1979 - 1983. 1. vyd. Praha: Albatros, 1986. 571 s.
K těm nejvýznamnějším zahraničním patří například Velká cena ze Světové výstavy v Bruselu 1958 (přehled oceněných knih viz Bibliografický soupis 1949-1963), Zlatá medaile na Internationale Buchkunst Ausstellung  z roku 1965 za knihy (B. Němcová: Pohádky Boženy Němcové; E. Petiška : Staré řecké báje a pověsti; E. Vrchlická : Z oříšku královny Mab), "Die Oesterreichische Staatspreis für Kinderbücher" 1967 (Václav Čtvrtek : Čáry máry na  zdi), " Fiera di Bologna" 1968 (první cena za knihu E. Petišky : příběhy, na které svítilo slunce), Premio grafico di Bologna, 1973 ( 1. cena - M. Krügerová : Hodina nachové růže (ilust. Jana Sigmundová), "Premio grafico di Bologna" 1982, hlavní cena - L.Carroll: Alenka v kraji divů Za zrcadlem (ilustr. M. Prachatinská), Mezinárodní knižní veletrh v Lipsku, 1983 - zlatá medaile pro Květu Pacovskou za knihu: V. Gebhartová: Král, král na dudy hrál.
Kromě výše uvedených hlavních cen ovšem byla celá řada knih z nakladatelství Albatros oceněna druhým či třetím místem, popřípadě čestným uznáním.
Velkého počtu ocenění se knihy z nakladatelství Albatros dočkaly na domácích soutěžích. Mimo jiné byla a je udílena i cena nakladatelství Albatros. Celkový přehled cen a oceněných naleznete v již zmíněných bibliografických publikacích nakladatelství  SNDK, později Albatrosu.
Na českém trhu nemělo nakladatelství Albatros konkurenci. Většina českých prozaiků, básníků a ilustrátorů zabývajících se tvorbou pro děti  s nakladatelstvím Albatros spolupracovala či byla jejich díla v nakladatelství Albatros vydávána. Výčet by byl opravdu velmi dlouhý. Pro zajímavost uvádíme alespoň některé z ilustrátorů. Knihy, které vyšly v nakladatelství Albatros, ilustroval například  Jiří Trnka, Josef Lada, Zdeněk Miler, Mikoláš Aleš, Adolf Born, Cyril Bouda, Zdeněk Burian, Josef Čapek, Gabriela Dubská, Dobroslav Foll, Mirko Hanák, Miloslav Jágr, Ota Janeček, Arnošt Karásek, Zdeněk Kudělka, Kamil Lhoták, Ondřej Sekora či Helena Zmatlíková (aj.).
Celkový přehled vydaných knih, jejich autorů a ilustrátorů můžete nalézt v již zmíněných publikacích.
Pro zajímavost uvádíme nej nakladatelství Albatros:
Nejoblíbenější knižní hrdina: Krtek od Zdeňka Milera (celkem prodáno 3,5 milionu knih)
Nejvydávanější Autor - Josef Lada (14 milionů knih)
Nejvydávanější kniha: Josef Čapek: Povídání o pejskovi a kočičce (vydáno sedmnáct-krát v celkovém nákladu 950 ti-síc výtisků)
Nejoblíbenější "novodobý" knižní hrdina: Harry Potter (celkem prodáno 1,5 milionu knih v češtině)
Kniha s největším jednorázovým nákladem: Eduard Štorch: Osada Havranů (1982 - 250 tisíc výtisků)
Kniha s největším jednorázovým nákladem po roce 1989: J. K. Rowlingová: Harry Potter a Fénixův řád (2004 - 235 tisíc výtisků)
Nejvydávanější leporelo: Josef Lada: Říkadla (vyšlo sedmnáctkrát v celkovém nákladu 1,4 milionů výtisků)
Celkový počet titulů vydaných v albatrosu: 10 272
Celkový náklad všech titulů: 360 milionů výtisků
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
29.04.2013 09:32
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu