Aktivní slovní zásoba
Text dotazu
Dobrý den,
v jednom článku jsem se dočetla, že při komunikaci používáme pouze aktivní
slovní zásobu, pasivní tvoří naše vědomosti.
Je tedy pravda, že naše aktivní slovní zásoba se dá rozšířit pouze mluvením?
Nelze aktivní slovní zásobu obohatit i jiným způsobem, např. četbou? Jaký
vliv má na člověka vlastně četba z hlediska slovní zásoby?
Odpověď
Dobry den,
aktivni slovni zasoba je ta, kterou se vyjadrujeme aktivne, tzn. kterou pouzivame pri komunikaci. Rozumi se tim hlavne mluveni, ale muze to byt i psany projev, (a  nemusime byt zrovna spisovatele, dopisovatele, kronikari apod.).
Rozsirovat slovni zasobu lze samozrejme i cetbou, ale aktivni se stane tehdy, kdyz slovni zasobu ziskanou cetbou zacneme pouzivat bezne i ve svem projevu mluvenem nebo psanem. Myslime si, ze cetbou si clovek  rozsiruje nejen "obzor" (z hlediska myslenek a informaci v textu ulozenych) , ale i slovni zasobu, at pasivni ci aktivni. Setkava se s mnozstvi  slov, slovnich obratu, slovnich spojeni, ktere treba neznal, dlouhou dobu je neslysel, nepouzival je apod.
243: Slovni zasoba
"...Pocet jednotek celonarodni slovni zasoby neni v zadnem jazyce presne zjistitelny a neustale se meni. Orientacni predstavu podavaji velke vykladove slovniky. Napr. nejrozsahlejsi vykladovy slovnik cesky je v soucasnosti Prirucni slovnik jazyka ceskeho (1935-1957), obsahuje zhruba 250 000 heslovych slov.... odhaduje se, ze aktivni slovni zasoba (kterou jedinec uziva v mluvenych a psanych projevech) je tvorena zhruba 5000 - 10 000 jednotek (v zavislosti na veku, mentalnich schopnostech, vzdelani, socialnim zarazeni apod.) Pasivni slovni zasoba (ktere jedinec rozumi, ale aktivne ji
neuziva) byva sestinasobkem slovni zasoby aktivni. Rozsahu slovni zasoby soucasneho stredoskolsky vzdelaneho rodileho mluvciho ceskeho priblizne odpovida Slovnik spisovne cestiny pro skolu a verejnost (1994)..."
Zdroj: Encyklopedicky slovnik cestiny. Praha: Nakladatelstvi Lidove noviny, 2002. ISBN 80-7106-484-X.
Cerpat mozno i z  dalsich zdroju: Prirucni mluvnice cestiny. Praha:
Nakladatelstvi Lidove noviny, 1995. ISBN 80-7106-134-4.
TRAVNICEK, Frantisek. Slovnik jazyka ceskeho. Praha: Slovanske nakladatelstvi, 1952.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
29.06.2010 08:47
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu