Aktivity Jan Lucemburského v Itálii
Text dotazu
Velmi by mně zajímala historie města Padovy mezi lety 1250 a 1350. S paní Bežovou jsem o věci předběžně mluvil a na její žádost opakuji svůj dotaz. Primárně byl potřeboval o této době najít zdroje pro vlastní studium
Odpověď
Dobrý den,
posílám slíbenou odpověď, kterou zpracovaly knihovnice Historického kabinetu FF UK
Jan Lucemburský a Padova
Vývoj tohoto města byl podobný jako v jiných severoitalských městech. Ve 13. a 14. století došlo ke kulturnímu rozmachu tohoto města, navíc toto město začaly ovládat bohaté patricijské rodiny. V roce 1318 zde byl zvolen jako „capitano del popolo“ Giacomo da Carrara, čímž započala éra signorie Carrarovských.
Více o jeho osobě na: http://www.treccani.it/enciclopedia/giacomo-da-carrara_res-1c29f112-87ea-11dc-8e9d-0016357eee51_(Dizionario-Biografico)/. Na této adrese naleznete rovněž primární prameny týkající se města Padovy v tomto období.
Pro další výzkum doporučuji pročíst diplomovou práci Josefa Urbana Lucemburkové a Apeninský poloostrov, ve které jsou vypsány i další primární prameny. URBAN, Josef. Lucemburkové a Apeninský poloostrov [online]. 2011 [cit. 2016-10-21]. Dostupné z: https://is.cuni.cz/webapps/zzp/detail/716. Vedoucí práce Pavel Helan.
K aktivitám Jana Lucemburského v Itálii můžete nalézt např. v publikacích:
HLEDÍKOVÁ, Zdeňka. Diplomatické pozadí vzniku panství Jana Lucemburského v severní Itálii v dubnu 1331. In: Sborník prací Filozofické fakulty brněnské university: řada historická (C) / Brno : Masarykova univerzita v Brně 52, č. 50, (2003 [vyd. 2004],) s. 89-100. Digitalizovaný dokument: https://digilib.phil.muni.cz/bitstream/handle/11222.digilib/102538/C_Historica_50-2003-1_8.pdf?sequence=1
SPĚVÁČEK, Jiří. Jan Lucemburský a jeho doba 1296-1346: k prvnímu vstupu českých zemí do svazku se západní Evropou. Vyd. 1. Praha: Svoboda, 1994. Členská knižnice. ISBN 80-205-0291-2.
V obou naleznete odkazy na příslušné zkoumané prameny.
Další prameny:
Regesta imperii (k dispozici on-line na http://www.regesta-imperii.de/startseite.html)
Akty Padui konca XIII-XIV v. v sobranii Akademii nauk SSSR. Leningrad: Nauka, 1987.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Knihovna Filozofické fakulty UK
Datum zadání dotazu
14.10.2016 10:32
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu