akronym H.V.B.
Text dotazu
Dobrý den, poprosila bych o pomoc při zjištění (je-li to možné), kdo z českých literátů a žurnalistů v osmdesátých letech 19. století užíval akronym H. V. B. Publikoval v Národní politice a vydal tuto knížečku:
Kolonisace Srbska : prostonárodní pojednání o kolonisaci v Srbsku a poučení našim rolníkům / napsal H.V.B.)
V Praze H.V.B. V komisi kněhkupectví I.L. Kober, 1880
Předem velice děkuji!
Odpověď
Dobrý den,
bohužel ani nám se nepodařilo zjistit, který autor se skrývá za zkratkou H.V.B. Pro dohledání jsme využili publikace:
* Vopravil, Jaroslav Stanislav. Slovník pseudonymů v české a slovenské literatuře: (anagramů, kryptonymů, značek, jmen původních, přijatých, dvojitých, polatinštělých atd.). Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1973. 1540 s. Publikace státních vědeckých knihoven.
* Tauš, Karel, ed. Slovník cizích slov, zkratek, novinářských šifer, pseudonymů a časopisů pro čtenáře novin. 2., oprav. a dopln. vyd. Blansko: Karel Jelínek, 1947. 830-[I] s.
* Dolenský, Antonín. Slovník pseudonymů v české a slovenské literatuře. Na Král. Vinohradech [Praha]: Přemysl Plaček, [1910]. 32 s. Knihovna Přehledu revuí; roč. 1, č. 5.
Další možností je podívat se přímo do knihy, ovšem předpokládáme, že pokud by zde byla zkratka rozepsaná, autor by byl plným jménem uveden i v knihovním katalogu. každopádně kniha je v NK ČR v současné době nedostupná, resp. je zařazena do fondu 19. století, který nyní nelze expedovat. Kniha je však dostupná také v dalších knihovnách, jak lze zjistit v souborném katalogu ČR (http://aleph.nkp.cz/F/).
S dotazem se můžete zkusit obrátit Knihovnu Ústavu pro českou literaturu (http://www.ucl.cas.cz/cs/knihovna/oteviraci-doba), zda by Vám nepomohli rozluštit zkratku autora.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
23.01.2014 10:17
Zdenek píše:
Neděle 28.07.2024 10:49
Dobrý den,
to je tak starý dotaz, že už Vás to asi ani nezajímá plus odpověď už asi víte.
Pro pořádek: Hynek Vilém Burian, profesor reálky v Novém Bydžově. Některé jeho spisy se ještě (ne levně dají najít v antikvariátech)
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu