Akara modrá
Text dotazu
Dobrý den. Čím se živí Akary modré po vylíhnutí jiker?
Odpověď
Dobrý den,
akara modrá (Aequidens pulcher) je mírumilovná ryba pocházející z Jižní Ameriky. Ve volné přírodě dorůstá až 20cm, v akváriích ovšem nejvíce 10 - 15cm.
Jedná se o dlouhověkou rybu. V nádrži, která by neměla být menší než 80cm pro jeden pár, s nepříliš hrubým dnem, kameny a jinými úkryty a robustními rostlinami (šípatky, zákrutichy), samička klade jikry do mělkých jam. O potěr se rodiče starají. Potrava i pro potěr by měla být převážně živá, tedy nitěnky, malé žížaly, larvy komárů a pakomárů, perloočky, buchanky, rybí maso, popřípadě je lze dokrmovat suchým vločkovým krmivem.
Voda v nádrži by měla mít teplotu 22 - 26°C, tvrdost 7 - 15 °dGH (25°dGH maximálně) a měla by se často nahrazovat vždy z 1/3 čerstvou vodou (jednou až dvakrát týdně, jinak mají ryby sklon k nemocem).
Zdroje:
* SCHEURMANN, Ines. Akvarijní rybky : návody k odchovu cichlid, teter, sumců a dalších oblíbených rybek : rady pro zařízení vytíraček. 1.čes.vyd. Praha : Jan Vašut, 1999. ISBN 80-7236-084-1
* PAYSAN, Klaus. Akvarijní ryby : 500 druhů pro sladkovodní nádrže : péče a chov. 2.vyd. Praha : Granit, 1996. ISBN 80-85805-49-9
* KAHL, Wally. Akvarijní ryby : atlas více než 750 druhů sladkovodních ryb. 1.čes.vyd. Praha : Svojtka & Co., 1999. ISBN 80-7237-098-7
* ELIÁŠ, Jaroslav. Akvarijní ryby : [rady chovatelům]. 4.vyd. Praha : Aventinum, 2005, c1998. ISBN 80-7151-246-X
Obor
Biologické vědy
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
05.05.2008 09:11
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu