Akademicti maliri
Text dotazu
Prosim o sdeleni, zda lze najit na internetu seznam alespoň ceskych akademických malirů. Vim, ze seznam existuje, snad i svetovych, ale nevim jak se k nemu dopracovat. Dekuji.
Odpověď
Dobrý den,
žádný seznam či soupis českých akademických malířů se nám na internetu bohužel nepodařilo nalézt. Existuje několik zdrojů, které nabízejí přehled českých výtvarných umělců (prostřednictvím vyhledávání nebo prohlížením rejstříku), nicméně nejsou zaměřené pouze na akademické malíře, ani není možné podle tohoto kritéria vyhledávání zúžit. Jedná se například o následující zdroje:
* Informační systém abART - http://abart-full.artarchiv.cz/, https://cs.isabart.org/
* Artlist (databáze současného českého výtvarného umění) - https://www.artlist.cz/
* Národní registr profesionálních výtvarných umělců a designerů České republiky - http://www.uvucr.cz/rejstrik/rejstrik_titul.htmhttp://www.uvucr.cz/rejstrik/rejstrik.htm, http://www.uvucr.cz/rejstrik/rejstrik.pdf
Do nedávna byla k dispozici také placená databáze Lexikon českých výtvarníků, která uváděla akademicky vzdělané výtvarníky, samouky a naivní výtvarníky narozené ve 20.století, možná jste tedy měla na mysli tento zdroj. Národní knihovna ČR měla k této databázi také přístup, nicméně v současné době již tomu tak není a nenalezli jsme žádné informace o tom, zda a kde by případně mohla být databáze přístupná.
Ve fondu NK ČR (https://aleph.nkp.cz/cze/nkc) se nachází alespoň její verze z roku 2000 v podobě CD-ROMu, pokud byste měla zájem:
* Lexikon českých výtvarníků narozených ve XX. století = Lexicon of Czech visual artists born in the 20th century [CD-ROM]. Ostrava: Společnost pro současné umění, 2000. Požadavky na systém: Windows 95; prohlížeč Internet Explorer 3.0 a vyšší. Odkaz na záznam v katalogu: https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=000998448&local_base=NKC (možnosti výpůjčky pro registrované čtenáře NK ČR naleznete pod ikonou Exempláře)
Dále je také možné využít klasických tištěných příruček z oblasti výtvarného umění:
* TOMAN, Prokop a TOMAN, Prokop Hugo. Nový slovník československých výtvarných umělců. 5., opr. vyd. Praha: Ivo Železný, 2000. 2 sv. (218, 224 s.). ISBN 80-237-3633-7.
* OLIČ, Jiří. Pomocný slovník českých a slovenských výtvarných umělců. 1. vyd. Bratislava: Fragment, 1995. 178 s. Fragment. ISBN 80-85508-15-X. Obsah: https://www.obalkyknih.cz/file/toc/53849/pdf
* MALÝ, Zbyšek, ed. a MALÁ, Alena, ed. Slovník českých a slovenských výtvarných umělců 1950-... Vyd. 1. Ostrava: Výtvarné centrum Chagall, 1998- . sv. Prameny a dokumenty. ISBN 80-86171-00-0. Digitalizováno (přístupné pouze z počítačů Národní knihovny ČR): http://kramerius5.nkp.cz/periodical/uuid:23255db0-f13c-11e3-a012-005056825209
Můžete se také ještě případně obrátit na odborné knihovny zaměřené na oblast výtvarného umění jak např. Knihovnu Národní galerie v Praze (https://www.ngprague.cz/knihovna), Knihovnu Uměleckoprůmyslového musea v Praze (https://www.knihovna.upm.cz/cs/), Knihovnu Akademie výtvarných umění v Praze (https://www.avu.cz/category/avu-menu/akademie/specializovan%C3%A1-pracovi%C5%A1t%C4%9B/knihovna) apod.
Obor
Umění, architektura, muzeologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
16.09.2019 15:14
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu