Akademický malíř Otto Laube
Text dotazu
Zajímal by mě jeho životopis, nebo jiný zdroj informací. Kde žil, jaké obrazy vytvořil , kdy se narodil, zda měl rodinu atd. Předem děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
informací k osobě malíře Otty Laubeho není bohužel v nám dostupných zdrojích příliš mnoho. Narodil se v roce 1927 (20. května). V roce 1967 vystudoval SUPŠ v Hradci Králové a následně se věnoval malířství a teorii barev. V katalogu Národní knihovny ČR můžete nalézt jeho níže uvedené knihy, v časopise Domov vyšel v roce 1974 (č. 4) jeho článek "Psychologie barev". V roce 1988 byly jeho obrazy vystaveny na výstavě Salón pražských výtvarných umělců '88 ( 1988/07/08 - 1988/08/07- Salón pražských výtvarných umělců '88, Park kultury a oddechu Julia Fučíka, Praha).
Dále byla jeho účast zaznamenána na výstavách:
1995/12/02 -  2. aukční salon výtvarníků, 195 dárců pro konto Bariéry, aukce, Česká spořitelna, Praha
1993/06/02 - 1993/06/16 -  1. aukční salon výtvarníků, 169 dárců pro konto Bariéry, předaukční výstava, Karolinum, Praha
1995/11/20 - 1995/11/30- 2. aukční salon výtvarníků, 195 dárců pro konto Bariéry, výstava, Karolinum, Praha
Prostřednictvím databáze My Heritage se nám podařilo zjistit, že měl ještě bratra Josefa. Byl dvakrát ženatý a uveden je jako otec  čtyř dětí. Zemřel 10.8. 1997.
Otto Laube je veden jako autor následujících učebnic:
* LAUBE, Otto. Technologie pro malíře pro 1. ročník SOU učebního oboru malíř, se zaměřením pro stavební výrobu, pro interiéry / Otto Laube. - 1.vyd. - Praha : SPN, 1983 ( : Mír 3). - 139 s. : obr. ; 21 cm. - (Učebnice pro stř. školy). -Vazba Marie Urličová. - Přehl. lit. - 3000 výt. - (Váz.) : 10 Kčs *LAUBE, Otto.Technologie pro malíře I : Učební text pro 1.roč. SOU učeb. oboru malíř se zaměřením pro stavební výrobu, pro interiéry / Otto Laube. - 2. vyd. - Praha : SPN, 1985 ( : Mír 5). - 139 s.
* LAUBE, Otto Technologie pro malíře : Pro 2. roč. SOU učebního oboru malíř se zaměřením pro stavební výrobu, pro interiéry / Otto Laube, Bohdan Hanovský ; Obr. Miroslav Stuchlík. - 1. vyd. - Praha : SPN, 1985 ( : TZ). - 180 s. : obr., fot., 8 s. barev. obr. ; 20 cm. - (Učebnice pro stř. školy). - Vazba Marie Urličová. - Přehl. lit. a norem. - 4000 výt. - (Váz.) : 14 Kč *LAUBE, Otto.Technologie pro malíře : Učebnice pro 3. roč. SOU učební obor malíř se zaměřením pro stavební výrobu a interiéry / Otto Laube, Bohdan Hanovský ; II. Miroslav Stuchlík. - 1. vyd. - Praha : SPN, 1986 ( : Mír 3). - 245 s. : obr., fot., tb. ; 21 cm. - (Učebnice pro stř. školy). - Vazba Marie Urličová. - 3000 výt. - (Váz.) : 15 Kč
Ukázku jeho obrazů můžete nalézt v rámci jednotlivých aukčních nabídek  - viz např.: https://www.google.cz/search?tbm=isch&q=%22otto+laube%22&chips=q:otto+laube,online_chips:obrazy&sa=X&ved=0ahUKEwiT9M2QpsvZAhVJLVAKHSdHBcwQ4lYIJygA&biw=1920&bih=1094&dpr=1
Použité zdroje
* MALÝ, Zbyšek, ed. a MALÁ, Alena, ed. Slovník českých a slovenských výtvarných umělců 1950-... Vyd. 1. Ostrava: Výtvarné centrum Chagall, 1998- . sv. Prameny a dokumenty. ISBN 80-86171-00-0. (díl L - Mal)
* Informační systém abART (http://abart-full.artarchiv[…]a=skupiny&IDosoby=11550)
* licencovaná databáze My Heritage
Obor
Umění, architektura, muzeologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
27.02.2018 15:10
Božena Soukupová píše:
Čtvrtek 31.01.2019 19:44
Jsem nejstarší dcera Otto Laubeho z 1. manželství. Můj otec vystudoval SUPŠ, ale v Praze, nikoliv v Hradci Králové. Později na stejné škole vyučoval výtvarnou výchovu.. A nebyl Akademický malíř.. Byl registrován v ČFVU.. Český fond výtvarných umělců.
Dagmar skalova píše:
Sobota 16.02.2019 12:57
Otto Laube je moji babičky příbuzný jarmila tomášové
vera dytrychová píše:
Úterý 22.06.2021 13:04
Otto Laube byl středoškolským profesorem na SUPŠ v Praze, učil dílny a technologii na oboru užitá malba. Maturovala jsem zde v roce 1984.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu