Akademický malíř Jindřich Stehlík
Text dotazu
Dobrý den,vlastním několik obrazů,akademického malíře Jindřicha
Stehlíka.Zajímalo by mně,něco bližšího o tomto malíři a zda jsou jeho obrazy
obchodovatelné.
Odpověď
Dobrý den,
můžeme Vám poskytnout informace, které skýtají slovníky a encyklopedie českého výtvarného umění, v tomto případě Nový slovník československých výtvarných umělců. Píše se zde:
Stehlík, Jindřich. * 6/12. 1905 v Milevsku. malíř v Praze, žák prof. O.
Nejedlého na pražské akademii v.u. Vystavoval v kulturním domě v Mor.
Ostravě."
( TOMAN, Prokop. Nový slovník československých výtvarných umělců. II.díl. L -Ž. 3., značně rozšířené vydání. Praha : Rudolf Ryšavý a Tvar, 1950.
str.482.)
"Člen SVU Marold v Praze, jehož byl několik let předsedou. Převahou krajinář, zachycující však též výrazně záběry denního života a lidské práce.
Vytvořil zejména cyklus obrazů z Krkonoš a již.Čech. Vystavuje na výstavách Marolda. Některé práce: Praha buduje, Poslední zbytky okupace mizí, Krkonoše, Černá hora v Krkonoších, Zima, Předjaří, Jihočeská Sibiř, Poslední sníh, Letenská pláň, Praha s Vyšehradu, a Rybníček (olej). Vystavuje též se IV. kraj. střediskem Aleš. Na člen. výstavě 1954 Krajina na Milevsku (olej 1953)a Vyškov (olej, 1954)."
( TOMAN, Prokop. Nový slovník československých výtvarných umělců. Dodatky 4., nezměn. vyd. Ostrava : Výtvarné centrum Chagall, 1994. str. 173 )
Jindřich Stehlík zemřel v roce 1991.
Na internetu jsme dohledali informaci, že po druhé světové válce žil v Českém Meránu a jeho životní úděl prý připomínal životní osudy Paula Gauguina (viz. internetové stránky:
http://www.sedlec-prcice.cz/text/cz/maliri-ceskeho-meranu/ ). Je možné, že pracovníci Městského muzea v Sedlčanech by Vám mohli poskytnout o životě malíře Jindřicha Stehlíka více informací:
http://www.muzeum-sedlcany.cz/kontakty.php .
Popřípadě se můžete obrátit na Národní galerii v Praze:
http://www.ngprague.cz/15/detail/knihovna/
či Uměleckoprůmyslové muzeum v Praze: http://www.knihovna.upm.cz/.
V oboru trhu s obrazy a starožitnostmi nejsme odborníky. V tomto ohledu se prosím obraťte na některou aukční síň, prodejce obrazů apod. Obrazy Jindřicha Strnada jsou ovšem na stránkách aukčních síní zastoupeny. Pro představu, za kolik se jeho obrazy dnes prodávají, zde uvádíme několik internetových stánek s aukční nabídkou Stehlíkových obrazů:
http://www.aukcnidum.cz/ov93/ov93-061.htm
http://www.r-antik.com/obrazy3.htm
http://www.odklepnuto.cz/aukce733858-jindrich-stehlik-letni-uvoz-s86?actpage
=1
http://www.odklepnuto.cz/aukce733664-jindrich-stehlik-praha-olejomalba-s390
Obor
Umění, architektura, muzeologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
04.07.2008 09:18
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu