akademická malířka Jarmila Kepková
Text dotazu
Dobrý den, mám prosbu, nemohu najít nikde žádné podrobnější informace o
malířce Jarmile Kepkové. Nevím zda je akademická malířka, zda existuje
nějaká evidence jejích děl, její význam, hodnocení veřejnosti, možnosti
zakoupení nějakého díla, předpokládané ceny atd... Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
bohužel slovníky českých malířů a umělců, které máme k dispozici, malířku Jarmilu Kepkovou nezmiňují. Taktéž v Lexikonu českých výtvarníků (licencovaná online databáze) není malířka Jarmila Kepková zmíněna. Slovníky uvádějí pouze jméno malířky Kamily Kepkové. Jednalo se o plzeňskou malířku první poloviny 20.století, jež se věnovala převážně portrétům a květinovým zátiším, taktéž je autorkou 14 obrazů Křížové cesty. Nezanedbatelná je i její restaurátorská činnost. Restaurovala například Škrétovy a Brandlovy obrazy v konventním kostele v Plasích, dále obrazy v Mariánském Týnci u Kralovic, v klášteře Ročov, v poutním kostele v Římově, na Karlštejně a v několika kostelech v západních Čechách. Datum narození není bohužel uvedeno, zemřela však 5.2.1951 v Plzni. Malířství studovala na Akademii a u Aug.Němejce.
Bohužel více informací se nám nepodařilo získat.
V této záležitosti by Vám mohli pomoci pracovníci Uměleckoprůmyslového muzea v Praze. Muzeum se specializuje na české výtvarné umění a design, disponuje tedy více zdroji k danému tématu.  Stránky Uměleckoprůmyslového muzea v Praze: http://www.upm.cz/ . Podobně jako Národní knihovna i Uměleckoprůmyslové muzeum poskytuje službu Ptejte se knihovny. Taktéž se můžete obrátit na Národní galerii v Praze: http://www.ngprague.cz/ .
Zdroje:
TOMAN, Prokop. Nový slovník československých výtvarných umělců. I.díl. 3., značně rozšířené vydání.
TOMAN, Prokop. Nový slovník československých výtvarných umělců. Dodatky. 4., nezměn. vyd.Ostrava : Výtvarné centrum Chagall, 1994 Slovník českých a slovenských výtvarných umělců 1950-2000. V.díl. Ostrava : Výtvarné centrum Chagall, 1998- .80-86171-05-1 (sv. 5 : váz.)
Obor
Umění, architektura, muzeologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
04.06.2008 12:44
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu