Agatha Christie
Text dotazu
Dobrý den,
chystám se psát Bakalářskou práci na téma Porovnání dvou českých překladů vybrané knihy od Agathy Christie. Již několik dní se snažím najít knihu od této spisovatelky, která byla přeložena co nejdříve, například někdy před rokem 1970 a poté znovu po roce 2000. U všech knih, které jsem našla bylo napsané, že již byly archivovány. Chci se tedy zeptat, je možné tyto knihy nějak získat? Existuje nějaká databáze, díky které bych dokázala vyhledat starší překlady? A nebo nevíte, jaký nejstarší český překlad knihy od Agathy Christie je stále dostupný v knihovnách?
Mockrát děkuji.
Šourková
Odpověď
Dobrý den,
nejstarším českým překladem Agathy Christie, který se dá dohledat v elektronických katalozích a databázích, je:
CHRISTIE, Agatha. Muž v hnědém obleku. Překlad František Poledna. Praha: Českomoravské podniky tiskařské a vyd., 1927. 322 s.
Tato kniha byla vydána v novém překladu i v r. 2009 (CHRISTIE, Agatha. Muž v hnědém obleku. Překlad Jana Ohnesorg. Vyd. 2., V Knižním klubu a tomto překladu 1. Praha: Knižní klub, 2009. 263 s. ISBN 978-80-242-2566-1.).
Vydání Muže v hnědém obleku z r. 1927 je dostupné jako archivní exemplář v Národním konzervačním fondu Národní knihovny ČR, lze jej ale také objednat do studovny ve Vědecké knihovně v Olomouci.
Podobná situace nastává v případě knihy: CHRISTIE, Agatha. Němý svědek. Překlad Vladimír Záhřebský. Praha: Karel Voleský, 1939. 160 s. (novější překlad: CHRISTIE, Agatha. Němý svědek. Překlad Hana Petráková. Praha: Knižní klub, 2006. 284 s. ISBN 80-242-1781-3.). Kniha z r. 1939 je součástí Národního konzervačního fondu, je ovšem také dostupná prezenčně v Moravské zemské knihovně v Brně.
Dále se nám podařilo najít dvě knihy, které lze objednat do studovny přímo v Národní knihovně:
-          CHRISTIE, Agatha. Dům na úskalí: detektivní román. Překlad Hana Poláková. V Praze: Národ, 1932. 224 s. (novější překlad: CHRISTIE, Agatha. Dům na úskalí. Překlad Veronika Volhejnová. Praha: Knižní klub, 2005. 205 s. ISBN 80-242-1391-5.)
-        CHRISTIE, Agatha. Pět malých prasátek. Překlad Ma-Fa [Marie Fantová]. 2. vyd., v MF 1. vyd. Praha: Mladá fronta, 1959. 194 s. Smaragd; sv. 4. (nejnovější překlad: CHRISTIE, Agatha. Pět malých prasátek. Překlad Pavla Iblová a Matouš Ibl. Praha: Knižní klub, 2011. 237 s. ISBN 978-80-242-3177-8.; existuje i překlad Heleny a Eduarda Škodových z r. 1991)
Níže vkládáme i další dvojice knih, které splňují Vámi zmíněné podmínky, z nichž ale starší vydání je dostupné pouze jako archivní exemplář v NKF:
1.     CHRISTIE, Agatha. Záhadná událost ve Stylesu. Praha: Novina, [1934]. 209, 1 s. (překl. Marie Kalvodová)
CHRISTIE, Agatha. Záhada na zámku Styles. Překlad Jaroslav Matějka. Vyd. 4., Pod tímto názvem a v tomto překladu 3. Praha: Knižní klub, 2015. 220 s. ISBN 978-80-242-4730-4.
2.     CHRISTIE, Agatha. Vražda ve vlaku Orient-expres. Překlad Zdenka Hofmanová. V Brně: Lidové noviny, 1935. 251 s. Knihy Lidových novin.
CHRISTIE, Agatha. Vražda v Orient-expresu. Překlad Eva Kondrysová. Vyd. 4., V Knižním klubu 3. V Praze: Knižní klub, 2008. 222 s. ISBN 978-80-242-2097-0.
3.   CHRISTIE, Agatha. Karty na stole. Překlad Eva Veselá. V Praze: Národní politika, 1938. 272 s.
CHRISTIE, Agatha. Karty na stole. Překlad Eva Lapáčková. Vydání třetí. Praha: Knižní klub, 2015. 243 stran. ISBN 978-80-242-4946-9.
Do archivních exemplářů v Národní knihovně lze po předchozí domluvě nahlédnout ve specializované studovně v Hostivaři (viz http://www.nkp.cz/sluzby/dulezite-odkazy/studovny/cdh-studovna; e-mail: studovnacdh@nkp.cz). Vzhledem k tomu, že s knihami potřebujete pracovat s badatelskými účely, neměl by s jejich zpřístupněním v Hostivaři být žádný problém.
Dále je také možné z archivních exemplářů objednat tištěné kopie. Aktuální cena je 6 Kč za 1 stranu kopie (formát A4, černobílý tisk), k čemuž připočítáváme i 30 Kč manipulačního poplatku za přípravu materiálů a případné poštovné a balné (viz Ceník placených služeb a poplatků NK ČR: http://www.nkp.cz/sluzby/dulezite-odkazy/cenik). Kopie můžete objednat na mailové adrese reference@nkp.cz.
Použité zdroje
Online katalog Národní knihovny – http://aleph.nkp.cz/cze/nkc
Souborný katalog České republiky CASLIN – http://aleph.nkp.cz/cze/skc
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
17.02.2016 16:49
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu