Afázie
Text dotazu
Dobrý den, prosím pěkně, mohli byste mi poradit, jaký přesný význam má slovo afázie? Na internetu jsem našla, že je to odvozené slovo od řeckého slova fémi mluvím, ale nejsem si jistá správností. Moc děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
v oborné literatuře jsem našel něco jiného. Termín afázie je odvozen z řeckého phasis - řeč, a- značí zápor [ČECHÁČKOVÁ, 2003 nebo OBEREIGNERŮ, 2013]. Např. v anglické verzi slovníku Wiktinoary nebo na webu Dictionary.com jde najít původ slova phasia.
Na Wikipedii jsem dohledal Vámi zaslanou definici vysvětlenou jako a- zápor a fémi – mluvím, tedy afémie (aphemia). Termín afémie byl používán před zavedením termínu afázie. Autorem obou termínů byl Paul Broca, který termín afázie začal používat v 19. století na základě svého výzkumu [OBEREIGNERŮ, 2013]. Autor Oberiegnerů popisuje detailně celý vývoj afáziologie.
Autorka Peutelschmiedová píše také o terminologické záludnosti, kdy v logopedii obecně předpona a- označuje celkovou ztrátu funkce, předpona dys- poruchu vývojovou nebo částečnou ztrátu funkce. V pojetí české logopedické terminologie je tedy afázie poruchou již vybudované schopnosti komunikace, zatímco termín dysfázie vymezuje specificky narušený vývoj řeči.
Terminologické vymezení je komplikováno situací v západních zemích, kde uvedené předpony a-, dys- akcentují míru, stupeň poruchy. Klient v akutní fázi mozkového postižení je chápán a označován jako osoba s afázií, v průběhu reedukace a rehabilitace se proměňuje v osobu s dysfázií [PEUTELSCHMIEDOVÁ, 2005].
Použité zdroje
ČECHÁČKOVÁ, Miloslava. Získané organické poruchy řečové komunikace. In: ŠKODOVÁ, Eva a Ivan JEDLIČKA. Klinická logopedie. Praha: Portál, 2003, s. 143. ISBN 80-7178-546-6.
OBEREIGNERŮ, Radko. Afázie a přidružené poruchy symbolických funkcí. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, 2013, s. 59. Monografie. ISBN 978-80-244-3737-8.
PEUTELSCHMIEDOVÁ, Alžběta. Afázie. In VITÁSKOVÁ, Kateřina a Alžběta PEUTELSCHMIEDOVÁ. Logopedie. Olomouci: Univerzita Palackého, 2005, s. 178. ISBN 80-244-1088-5
Afázie [online], poslední aktualizace 12. prosince 2022 21:30 [cit. 11. 4. 2023], Wikipedie. Dostupné z WWW: <https://cs.wikipedia.org/wiki/Af%C3%A1zie>
-phasia [online], poslední aktualizace 21. února 2023 22:46 [cit. 12. 04. 2023], Wikipedie. Dostupné z WWW: < https://en.wiktionary.org/wiki/-phasia>
-phasia [online], [cit. 12. 04. 2023], Dictionary.com. Dostupné z WWW: <https://www.dictionary.com/browse/phasia>
Obor
Lékařství
Okres
--
Knihovna
Národní lékařská knihovna
Datum zadání dotazu
11.04.2023 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu