Adventní věnec
Text dotazu
Dobrý den,
dozvěděl jsem se, že se svíčky na adventním věnci mají dle tradice zapalovat proti směru hodinových ručiček. Je možný dohledat, z jakého důvodu tomu tak je, potažmo jak tato tradice vznikla?
Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
informaci o zapalování svíček na adventním věnci proti směru hodinových ručiček jsme nalezli pouze na internetu. Konkrétně je tato informace uvedena na stránkách o adventu české Wikipedie, kde ovšem není uveden zdroj, ze kterého byla informace převzata.  Tuto informaci pravděpodobně z Wikipedie přejaly i jiné internetové stránky.
Prošli jsme poměrně velké množství knih o vánočních zvycích a tradicích, otázka směru zapalování svíček na adventním věnci zde ovšem není řešena. Uvedenou informaci z české Wikipedie tedy nemůžeme hodnověrně potvrdit ani vyvrátit.
Adventní věnec není příliš starou vánoční výzdobou. První písemná zmínka o adventním věnci pochází z roku 1838 z Hamburku. V tomto roce vyvěsil dřevěný adventní věnec teolog Johann Heinrich Wichern nad dveře místního sirotčince. Zvyk zdobení adventního věnce se posléze rozšířil po celém Německu a Rakousku, v Čechách se s ním můžeme setkat až o něco později. Zpočátku byl počet svící na adventním věnci různorodý (např. 24 dle počtu dní do Vánoc), později se ustálil na počtu 4, každou adventní neděli se zapálí jedna z nich.
Tradiční barvou svící je fialová. Tři svíčky bývají fialové, jedna růžová. Tyto barvy souvisejí s liturgií. Fialová je symbolem pokání, růžová předvánoční radosti. Růžová svíčka se většinou zapaluje třetí adventní neděli. V současné době se ovšem na zdobení adventních věnců používají svíčky všech barev.
Použité zdroje:
* VAVŘINOVÁ, Valburga. Malá encyklopedie Vánoc. 3. vyd. Praha: Libri, 2002. 286 s., [4] s. barev. obr. příl. ISBN 80-7277-132-9.
* ZINDELOVÁ, Michaela a kol. Česká vánoční kniha: obyčeje, zvyky, koledy, výzdoba, recepty a mnoho dalšího. V Praze: XYZ, 2010. 338 s. ISBN 978-80-7388-250-1.
* VAVŘINOVÁ, Valburga. Abeceda Vánoc. 1. vyd. Praha: Krásná paní, 2010. 63 s. Modrá hlava; sv. 5. ISBN 978-80-86713-69-4.
* MIHOLA, Rudolf aj. Skoro všechno o vánocích. Část 1. 1. vyd. Praha: Atelier, 1991. [30] s. Lucie radí; Sv. 19. ISBN 80-900961-7-4.
* MIHOLA, Rudolf aj. Skoro všechno o vánocích. Část 2. 1. vyd. Praha: Atelier, 1991. [30] s. Lucie radí; Sv. 20. ISBN 80-900961-8-2.
* KUCHYŇKA, Zdeněk. Nastal nám den veselý-: adventní a vánoční zvyky na Kladensku a Slánsku. 1. vyd. Kladno: Okresní muzeum Kladno, C2000. 87 s. ISBN 80-238-6919-1.
* LADÝŘOVÁ, Ludmila. České Vánoce: od Martina do Tří králů: [povídání pro děti a nejen pro ně]. Vyd. 1. V Hradci Králové: VANN, 1992. 39 s. ISBN 80-902771-1-X.
* TOUFAR, Pavel. Vánoce. Vyd. 2., V Akcentu 1. Třebíč: Akcent, 2001. 247 s. ISBN 80-7268-204-0.
* TOUFAR, Pavel. Vánoce na Moravě: vánoční zvyky a vaření u moravské stařenky. Vyd. 1. Třebíč: Akcent, 2010. 140 s. ISBN 978-80-7268-790-9.
* MINTALOVÁ, Zora. Veľká kniha slovenských Vianoc. Martin: Vydavateľstvo Matice slovenskej, C2008. 191 s. ISBN 978-80-89208-92-0.
Obor
Antropologie, etnografie
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
13.12.2013 15:18
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu