Adventní báseň
Text dotazu
Mohli by jste mně doporučit nějakou vhodnou báseň s
adventní tématikou. Každým rokem máme v obci slavnostní rozsvěcení vánočního
stromku s programem. Svoje znalosti jsem již vyčewrpala - od Vrchlického
báseň Vánoce a Šrámkův Prosinec. Báseň by neměla být delší než cca 4-5 slok.
Vím že se zdá, že v lednu je na takové starosti brzo, ale jak se říká, "kdo
je připraven, není zaskočen".
Odpověď
Dobry den,
vybrat basen, ktera by se hodila u prilezitosti rozsveceni vanocniho stromku ve Vasi obci a kterou byste rada recitovala, je tezke vybrat. Podle databaze Ustavu pro ceskou literaturu AV CR, Ceska elektronicka knihovna - Poezie 19.
a počátku 20. století, http://www.ceska-poezie.cz/cek/, jsme vytipovali basniky a prosli podle obsahu nektere jejich sbirky. Procitat podrobneji basne neni mozno z casovych duvodu a ani to neni naplni sluzby Ptejte se knihovny. Nektere basne jsme pro Vas ale preci jen vybrali a je jen na Vasem zvazeni, zda si z nich vyberete.
z WOJKOWICZ, Jan. Sny a touhy. Praha: Prehled, 1914. S. 55, basen Vanocni.
TOMAN, Karel. Basne. Praha: Cesky spisovatel, 1997. Sbirka Hlas ticha.
S.128, basen Advent.
TOMAN, Karel. Basne. Praha: Fr. Borovy, 1946. Sbirka mesice. S.118, basen Prosinec.
DYK, Viktor. Anebo a jine basne. Praha: Ceskoslovensky spisovatel, 1980. S.
188, basen Anebo.
KARASEK ze Lvovic, Jiri. Posledni vinobrani. Hvezdy nad Prahou. Bludne koreny. Praha: Aventinum, 1946. S. 18, Roraty u Svateho Vita.
RAIS, Karel V. Z domova. Verse. Praha: Unie, 1918. S. 96, basen Roraty.
SLADEK, Jos. V. Spisy basnicke.Souborne vydani ve dvou dilech. D.1. Praha:
J. Otto, 1907. Sbirka Zlaty maj. S. 435, basen Vanoce.
NERUDA, Jan. Zpevy patecni. Brno: Tribun EU, 2007. S. 25, basen Ukolebavka vanocni.
(NERUDA, Jan. Zpevy patecni. Praha: Ceskoslovensky spisovatel, 1974.S. 27.
Ukolebavka vanocni.)
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
26.01.2010 12:43
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu