Advence a konvence
Text dotazu
Jaký je rozdíl mezi advekcí a konvekcí (týká se
atmosféry)?
Odpověď
Dobrý den, jako advekce se v meteorologii označuje přemísťování vzduchových hmot daných vlastností ve vodorovném směru nebo přenos určité veličiny nebo fyzikální vlastnosti vzduchu (teploty, tlaku) vodorovným prouděním (větrem) v atmosféře.
Konvekce znamená uspořádaný pohyb vzduchu v atmosféře ve vertikálním směru, např. termická konvekce vzniká při nestabilním zvrstvení atmosféry, při kterém teplejší vzduch stoupá vzhůru, ohřívá chladnější vyšší vrstvy atmosféry, vznikají stoupavé vzdušné proudy. Konvekční pohyby mohou mít nespojitý charakter, tj. probíhají ve formě pohybu jednotlivých vzduchových "bublin", nebo nabývají tvaru spojitých vertikálních vzdušných proudů.
Konvekce je zpravidla doprovázena turbulencí a spolu s ní se významně podílí na promíchávání vzduchu a přenosu tepla i vodní páry od zemského povrchu do atmosféry. Konvekce se vyskytuje jen v teplejších ročních obdobích, ve dne za jasného nebo jen lehce oblačného počasí.
Použité zdroje:
Technický slovník naučný. A-Č. Praha: Encyklopedický dům, 2001. Str. 33.
ISBN 80-86044-17-3.
Technický slovník naučný. K-L. Praha: Encyklopedický dům, 2003. Str. 179.
ISBN 80-86044-21-1.
Meteorologický slovník výkladový terminologický. Praha: Ministerstvo životního prostředí ČR, 1993. Str. 148. ISBN 80-85368-45-5.
Obor
Geografie. Geologie. Vědy o zemi
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
07.01.2010 10:36
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu