Adolf Hitler
Text dotazu
Jak se zabil Hitler? a kde je jeho tělo ?
Odpověď
Dobrý den,
dle svědectví, která historici považují za nejspolehlivější, Hitler spáchal sebevraždu tím, že si prostřelil pravý spánek pomocí své osobní pistole. Spolu s ním sebevraždu spáchala i jeho dlouholetá partnerka Eva Braunová, která pro tento účel použila jed (kyanovodík). V závěru své závěti, sepsané krátce před smrti, Hitler napsal: „Moje žena a já jsme se rozhodli zemřít, abychom unikli pohaně svržení nebo kapitulace. Přejeme si, aby naše těla byla okamžitě spálena na místě, kde jsem po dvanáct let své služby lidu vykonával většinu každodenní práce.“ Hitlerovi spolupracovníci onomu přání vyhověli. Těla Hitlera a Braunové byla přenesena do zahrady Říšského kancléřství, v jehož podzemí se nacházel Hitlerův bunkr. Následně byla polita benzinem a zapálena. Pravděpodobně se nepodařilo spálit oba těla úplně – nepatrné pozůstatky byly přidány k četným neidentifikovaným mrtvolám, které byly v předchozích dnech ukládány do bombových kráterů u východu z bunkru. Jakmile dne 2. května 1945 na místo dorazila sovětská vojska, začala intenzivně pátrat po Hitlerových pozůstatcích. Na základě výpovědi zubního technika Fritze Echtmanna, který od r. 1938 pracoval pro Hitlerova zubaře, podařilo se identifikovat Hitlerovu čelist a zubní můstek. Ohledně možné identifikace a osudů dalších Hitlerových pozůstatků existují ale doteď četné spekulace.
Ke zmíněnému tématu doporučujeme nahlédnout do obsáhlé Hitlerovy biografie z pera britského historika Iana Kershawa. Zaujmout by vás mohla i kniha Ady Petrovové a Petera Watsona Hitlerova smrt.
Zdroje:
Kershaw, I.: Hitler : 1936-1945: Nemesis. Praha : Argo, 2004.
Petrovová, A. – Watson, P.: Hitlerova smrt : Nejnovější fakta z ruských tajných archivů. Praha : BB art, 1998.
Obor
Politické vědy. Vojenství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
22.01.2014 14:36
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu