Adalbert Živný
Text dotazu
Dobrý den, sháníme veškeré informace o Adalbertu
Živném, mšenském rodákovi a jediném učiteli hry na klavír Fr.Chopina, popř.
existují-li nějaká jeho díla.
Odpověď
Dobrý den,
Vojtěch Živný byl hudební pedagog českého původu, narozený 13.5.1756 ve Mšeně (okr.Mělník), zemřel 21.11.1842 ve Varšavě.
Polský přepis jména : Wojciech Žywny, německy Adalbert Zhywny.
Živný se v mládí učil hře na housle, klavír, varhany (u Jana Křtitele Kuchaře a lesní roh). Studoval harmonii a kontrapunkt a již tehdy komponoval.
Podle nezaručených zpráv žil nějakou dobu ve Stuttgartu a Zweibrückenu.
Do Varšavy přišel Živný za vlády Stanislava Aud.Poniatovského, byl pianistou hraběte Kaz.Sapiehy, po III. dělení Polska (1795) se usadil ve Varšavě a věnoval se hudební výchově mládeže z předních rodin. Vyučoval též v internátu Chopinova otce, kde byl v klavírních i teoretických základech jeho žákem Fryderyk Chopin (1816-1822). Živný se věnoval svému úkolu svědomitě, vštípil Chopinovi úctu k J.S.Bachovi. Chopin si svého učitele velmi vážil.
Svědčí o tom nejen polonéza As-dur, kterou napsal a věnoval jedenáctiletý Chopin Živnému ke jmeninám (Polonaise pour le Piano forte composée et dedié á Monsieur A. Żywny par son Eléve Fryderyk Chopin á Varsovie ce 23 Avril 1821), ale také četné zmínky v Chopinových dopisech z Vídně a z Paříže.
Živný byl autorem sonát, polonéz, preludií, apod., z nichž se nic nezachovalo (speciální práce není, roztroušené jsou jen zmínky v celé chopinovské literatuře). Skládal v klasicistním stylu s vlivy romantismu, dalšími vlivem byla středoevropská lidová hudba.
Jediný známý portrét V. živného je od Ambrože Miroszewskiego (1829), který byl zničen za války (1939).
zdroj : Česko-slovenský hudební slovník osob a institucí. Sv. 2, Praha :
Státní hudební vydavatelství 1965
Pro doplnění uvádíme citát z
http://www.fdb.cz/lidi-zivotopis-biografie/68927-fryderyk-chopin.html :
"Chopinovými prvními učiteli hudby byli Češi, Vojtěch Živný a Václav Würfl.
Poté studoval na varšavské konzervatoři u Elsnera. Jeho skladby jsou dokonalým obrazem myšlení skladatele i doby romantismu, ve které žil. Byl nadšen myšlenkou polské národní svobody a netajil se tím. To bylo také příčinou jeho odchodu z Polska po nezdařelém povstání r. 1830. Druhým domovem se mu stala Paříž. Vyučoval hudbě, koncertoval".
a doporučejeme :
http://cs.wikipedia.org/wiki/Vojt%C4%9Bch_%C5%BDivn%C3%BD.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
10.08.2010 13:03
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu