Absolventi gymnasia na Starém Městě pražském
Text dotazu
Vážení. Kde hledat seznam absolventů gymnasia na Starém Městě pražském ze šk. roku 1874/1875? Rád bych zjistil na kterém gymnasiu maturoval můj praděd. Jediné vodítko, které mám, je záznam v katalogovém listu filosofické fakulty Karlo-Ferdinandovy univerzity, že přišel z gymnasia na Pražském Starém městě. Předem děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
Národní knihovna ČR má ve svém fondu výroční zprávy mateřských, obecných, průmyslových, reálných a dalších škol, sirotčinců a vychovatelen. Vhodný záznam, který by se shodoval s datací a Starým Městem jsme nenašli, ale vytipovali jsme některá gymnázia, jejichž soupis Vám zasíláme. Budete potřebovat se stát uživatelem Národní knihovny a objednat se v Hale služeb do Fondu 19. století do Hostivaře.
Pokud ve Fondu 19. století nebudete úspěšný, doporučovali bychom vám navštívit Archiv hl. města Prahy. V digitalizovaných sbírkách jsme kroniku Vašeho gymnázia nenašli, ale ve fondu by měli mít nejucelenější kolekci archiválií k tématu pražského školství, viz Archivní katalog (ahmp.cz). Současně by Vám mohli ještě lépe poradit. Níže přikládám seznam:
Seznam, Generální katalog – Gen I – Z-Ž: Výroční zprávy K-P, zajímavý záznam začíná na čísle 643:
• Praha II – Neustaedter Gymnasium, 57 B 16
• Praha III – Gymnasium auf der Kleinseite in Prag, 57 B 15
• Praha V – Realgymnasium in Smichow, 57 B 93
• Praha XII (Královské Vinohrady) – Staatsgymnasium, 57 B 300, ale začíná rokem 1898/99
• Praha V (Smíchov) – Staatrealgymnasium , 57 B 93
• Praha ? – Staats-Realgymnasium, 57 B 73
• Praha 2 – Akademické gymnázium, 57 B 14
• Praha 2 – První státní reálné gymnázium (Masarykovo) – 57 B 72
• Praha 2 – Nové Město – c k vyšší gymnázium (2. státní reálné) – 57 B 118
• Praha 3 – Obecní gymnázium reálné – 57 B 32
Pražské kalendáře jsou bohužel z pozdější doby: Pražský kalendář studujících škol středních na rok ... V Praze: Tiskem a nákladem Ed. Beauforta, [1887-1889].
Zkoušeli jsme také hledat v katalogu Národní knihovny ČR na adrese https://aleph.nkp.cz se zadáním klíčových slov školství 19. století. Výsledkem bylo 716 záznamů, z nichž jsme jich většinu prošli (do záznamu 567). Nalezli jsme jednu jubilejní publikaci Gymnázia Na Zatlance, kde byli vyjmenováni žáci, nicméně seznam začínal rokem 1900. Úspěšnost je nízká.
Obor
Výchova a vzdělávání
Okres
Praha
Knihovna
Datum zadání dotazu
10.01.2022 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu