Absolutní jazyk
Text dotazu
Dobrý den,
rád bych se zeptal na využití absolutního jazyka v české literatuře. Kdo
všechno ho používal, které proudy ho preferovaly a vůbec bližší informace o
využití tohoto jazykového prostředku.
Děkuji předem za informaci.
Odpověď
Dobry den,
termin absolutni jazyk se nevyskytuje bezne  mezi hesly v literarnim ci jinem slovniku. Jedna se patrne o ne zcela zabehnuty termin, jev v literature nebo jazyku.
Znam je termin absolutni dativ, absolutni basen, absolutni poezie, ale ne absolutni jazyk.
Zdroj: Prirucni slovnik jazyka ceskeho. Praha: Statni nakladatelstvi, 1935-1937.
Absolutne adv.naprosto,..., nezavisle Neruda tvori sam ze sebe, tvori absolutne....
Na internetu jsme nasli  napr. vyklad absolutniho dativu. Spravnost  vykladu ale nejsme schopni posoudit.
Absolutní dativ je vazba, která zkracuje vedlejší větu - je to něco podobného, jako když v češtině měníme souvětí na větu jednoduchou:...Totéž se děje u dativu absolutního, ovšem s tím, že se přídavné jméno vytvoří z participiálního tvaru (participium préz. nebo préter.) a navíc se základní skladebná dvojice věty, která se nahrazuje, dá do 3. pádu:... .' V textu se to dá poznat právě podle tohoto zvlášního tvaru, který nám připomíná české přídavné jméno slovesné, které je dáno do 3. pádu -  ... Anebo je i možné pátrat po podmětu věty, a v případě, že ho zdánlivě 'nelze objevit' nebo se 'tváří' jako nevyjářený, zjistit, jestli v dané větě není nějaké substantivum (zájm., číslov.) ve 3. pádě - může (ale samozřejmě nemusí) se jednat o tuto situaci - pak je třeba dát slovo do nomin. a zjistit, zda může být v tomto tvaru podmětem dané věty
Zdroj: VLASIN, Stepan. Slovnik literarni teorie. Praha: Ceskoslovensky spisovatel, 1984.
absolutni poezie z lat. absolutus = naprosty, samostatny, nepodmineny, dokonaly - esejisticky termin pro tvorbu tzv. prokletych basniku, tj.
mestanskou spolecnosti 19.stol. zprvu neuznavanych, oficialni kritikou dlouho opomijenych, ... Vetsi poeticky slovnik vyhrazuje tento termin versum, jejichz rec je zcela nezavisla na pojmove a vyznamove hodnote slova
- od Morgensternovy basne Velike Lalula po Holanovu Modlitbu kamene....Snaha o dokonalost a nepodminenost basnicke tvorby je ovsem priznacna pro vetsinu modernistickych smeru....
Zdroj: VLASIN, Stepan. Slovnik literarnich smeru a skupin. Praha: Orbis, 1976.
absolutni poezie ... francouzsky program z 2. pol. 19. stol. prosazujici poezii uzavrenou do krasy jazyka a odtrzenou od zivota, domnele povysenou nad vsechna omezeni dana vkusem, etikou i noetikou. ... Za iniciatora a.p.
se povazuje autor Havrana, americky romantik Edgar Allan Poe, ...A.p.
ovlivnila ve 20. stol zejmena - surrealismus a mysticko-nabozensky orientovanou - cistou poezii....
Zdroj: BRUKNER, Josef, FILIP, Jiri. Poeticky slovnik. Praha: Mlada fronta, 1997.
Absolutni basen -  basen, jejiz rec je nezavisla na pojmove a vyznamove hodnote slova, pomiji jakykoliv dany jazyk, vytvari si jazyk zcela novy.
Jazyk absolutni basne uz neni soustavou pojmu, ale predevsim zvyku. Vznika tak rec ne nepodobna hudbe. Slova, z nichz je basen slozena, postradaji logicky vyznam, nevytvareji logicke vety, vyvolavaji jen pocity a predstavy.
Dojem plynuleho toku vet a versu zustava, rozum je vsak vystridan fantazii.
...
Jazyk absolutni basne neni tak docela internacionalni, jak by se na prvni pohled zdalo. Preklad slavne morgensternovy lyricke komedie usvedci i absolutni jazyk z jiste zavislosti na jazyku narodnim  i z jiste "pojmovosti" vyplyvajici z dikce, hlaskove instrumentace a take ze slovnich paralel znamych jazyku.
...
Slova absolutni basne nejsou prelozitelna z pojmu do pojmu. Narodni jazyky jsou vsak pozadim, na nemz je chte nechte srovnavame a porovnavame. Tak vznikaji zcela zretelne a konkretni obsahy, jez cini absolutni basen srozumitelnou, aniz musi byt pretlumocena do reci "logicke".
...
Absolutni basen osvobozena od konvenci urcenych pojmu a vyznamu slova uvolnila basnictvi cestu k prazakladum reci - k vykriku, gestu, mimice.
Pres pul stoleti stary zert Morgensternuv ukazal se byt plodnou inspiraci futuristu, dadistu i soudobe poezie "experimentalni". Poezie se sebeanalyzuje a pronika az do utrob vlastniho tela jazyka, provokuje a nenechava v klidu ani hodnoty neotresitelne.
Vzhledem k tomu, ze nejsme odbornici na problematiku, o kterou se zajimate, doporucujeme Vam  obratit se na pracovniky v Ustavu pro jazyk cesky AV CR  http://www.ujc.cas.cz/oddeleni/index.php?page=index nebo z Ustavu pro ceskou literaturu AV CR http://www.ucl.cas.cz/, jak Vam bylo jiz doporuceno kolegy z jine instituce.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
19.08.2008 12:48
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu